Doar 30% dintre pensiunile maramuresene au internet

Scris de Corina Sofran, 01 martie 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Sistemul electronic de evidenta a turistilor nu se poate aplica pentru ca nu toate unitatile sunt conectate la internet. “La aceasta data acest sistem nu este posibil tehnic. Foarte multe pensiuni din mediul rural nu au posibilitatea tehnica de a se conecta la internet. Iar unii nu sunt dispusi sa faca o astfel de investitie. In Maramures aproximativ 30% dintre pensiunile rurale au internet”, a precizat Viorel Coroian, presedintele Asociatiei de Dezvoltare si Promovare a Turismului Rural Maramures. El mai spune ca exista si aspectul legat de incalcarea intimitatii persoanei care se cazeaza in unitati turistice, un aspect sensibil si care nu trebuie ignorat, deoarece poate conduce la reduce-rea numarului de turisti.

“Sunt persoane care nu doresc sa apara in evidentele contabile. Transmiterea informatiilor confidentiale fara acordul celor care se cazeaza va duce la scaderea gradului de ocupare, care oricum nu este prea ridicat”,

a mentionat Coroian.

Sistemul inseamna bani in plus pentru gazde

O alta nemultumire a proprietarilor de hoteluri si pensiuni este ca transmiterea in timp real in sistem a oricaror informatii va presupune forta de munca suplimentara si implicit costurile, si asa mari, vor creste. Potrivit unui proiect de hotarare de guvern, hotelurile si pensiunile vor fi obligate sa se inscrie intr-un sistem de evidenta a turistilor prin care se va putea afla in orice moment cine si unde este cazat. In caz contrar, unitatile risca amenzi ce pot ajunge pana la 20.000 de lei. Potrivit Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, sistemul va ajuta atat la acumularea de date statistice, cat si la combaterea evaziunii fiscale. Un alt argument in favoarea noului sistem este ca, prin corelarea informatiilor furnizate de acesta, persoanele care au savarsit infractiuni si sunt urmarite national sau international vor putea fi descoperite mai usor.