Cotele defalcate din impozitul pe venit merg către bugetele locale

Scris de Mioara Maxim, 15 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Comisiile reunite de buget au decis, vineri, creşterea de la 71,5% la 100% a cotelor defalcate din impozitul pe venit care se transferă către bugetele locale, pentru a compensa diminuarea cotei din impozitul pe venit de la 16% la 10%.

„În anul 2018, prin derogare de la prevederile art.32 şi art.33 din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, impozitul pe venit, cu excepţia impozitului din venituri de pensii, estimat a fi încasat la bugetul de stat se repartizează la nivelul fiecărei UAT, astfel: 18% la bugetul local al judeţului; 66,8% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit şi 15,2% într-un cont distinct, deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/administraţiei judeţene a finanţelor publice, la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ”, potrivit amendamentului propus de UDMR şi votat de comisiile reunite de buget.

Prin adoptarea acestui amendament aproximativ 4,7 miliarde de lei ar urma să fie transferate de la bugetul de stat către bugetele locale, notează stiripesurse.

Astfel, la discuţia despre finanţarea Unităţilor Administrativ Teritoriale, PSD a suferit o înfrângere majoră, după ce USR, PNL şi PMP au susţinut un amendament al UDMR, care a lăsat PSD-ALDE fără majoritate. Acest amendament a fost votat şi de Eugen Teodorovici, cel care a înclinat decisiv balanţa şi a condus la înfrângerea majoră a PSD.

Conform cifrelor Guvernului, în anul 2018 prin reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% vor mai rămâne doar 20 de miliarde de lei încasări totale la bugetul de stat.

Pe formula actuală de calcul, din totalul acestor încasări 71,5% plecau către Unităţile Administrativ Teritoriale. Reducerea aceea de 6% a impozitului pe venit provoacă o pierdere de 5,5 miliarde de lei pentru primării. Pentru a nu mai exista această pierdere, Liga Aleşilor Locali a solicitat schimbarea procentului şi solicită ca din totalul de 20 de miliarde să fie distribuite către Unităţile Administrativ Teritoriale un procent de 67%.