Cooperare româno-chineză în Maramureş

Scris de Vasile Gherman, 20 iulie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »


Chinezii vin din ce în ce mai des în Maramureş, cu intenţia de a deschide noi afaceri pentru dezvoltarea economiei. În acest context, preşedintele Camerei de Comerţ România – China, Nicolae Vasilescu, şi vicepreşedintele Marius Cristescu, s-au întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Valer Zetea, şi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş. La întâlnirea de lucru au mai participat şi viceprimarul municipiului Baia Mare, Noemi Vida, preşedintele Camerei de Comerţ România – China, filiala Maramureş, Florin Bancoş, şi Ciprian Şter, membru în biroul de conducere. Personalităţile prezente în Baia Mare au discuta despre sprijinul pe care firmele chineze pot să-l ofere mediului de afaceri din Maramureş şi noi oportunităţi de dezvoltare economică. Subiectul principal al discuţiilor s-a axat pe dezvoltarea relaţiilor economice româno-chineze care se află în această perioadă în impas şi pe oportunităţile de afaceri cu companii din Republica Populară Chineză.

Cei doi reprezentanţi ai administraţiei locale au prezentat proiectele locale cu impact economic, oportunitatea dezvoltării în zona Aeroportului Maramureş a unui parc industrial ce se poate extinde cu până la 1.000 de hectare şi dezvoltarea unor conexiuni de mobilitate rutieră pe axele spre Ucraina, Polonia, Ungaria şi întreaga zonă a Transilvaniei.

În final, părţile au agreat că se conturează necesitatea unei strângeri a relaţiilor româno-chineze prin administraţiile judeţene şi următorul pas logic ar fi demararea activităţilor specifice pentru încheierea unui acord de cooperare şi înfrăţire cu o zonă din Republica Populară Chineză.

V. G.