Cat costa montarea unei centrale termice?

Scris de Corina Sofran, 07 noiembrie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Investitia se ridica la 7.000-8.000 de lei

Vanzarile de centrale termice vor creste substantial in Baia Mare, pentru ca majoritatea cazanelor au cam ajuns la limita de functionare. Cele mai multe si-au depasit durata de viata recomandata de producatori, iar unele isi traiesc “ultimele clipe”.

Chiar daca centralele termice cu o vechime de peste 10 ani mai functioneaza, specialistii recomanda inlocuirea lor din motive de randament termic, dar si deoarece cheltuielile aferente reparatiilor sunt prea mari din cauza defectarii dese. “Durata normata a cazanelor este intre 8 si 12 ani. Prevederile ISCIR nu stabilesc o durata de utilizare, dar fiecare isi da seama cand e momentul sa le inlocuiasca, in functie de cat de des cheama specialistul. In plus, dupa multi ani de functionare, scade mult randamentul termic si implicit cheltuielile legate de factura de gaz sunt mai mari”, a informat Tudor Olteanu, director adjunct al Serviciului Public Administrarea Patrimoniului Local si Utilitati din cadrul Primariei Baia Mare.

Cheltuielile cu manopera reprezinta 10% din valoarea investitiei

In aceste conditii anticipam ca va urma un val de cumparari masive, avand in vedere ca majoritatea baimarenilor si-au montat centrale intr-un interval restrans de timp, in preajma desfiintarii sistemului centralizat de furnizare a agentului termic in oras. Investitia presupune cateva mii de lei si presupune achizitia centralei termice si montajul. Daca insa se doreste si schimbarea locului in care este amplasata centrala si inlocuirea ei cu una turbo, lucrurile se complica. Atunci e nevoie de un nou proiect, de achizitia mai multor materiale si nu trebuie uitata manopera.

“Proiectul costa 600-700 de lei, centrala termica intre 1.800 si 3.000 lei, materialele (tevi, fitinguri etc.) 2.500 de lei, iar manopera in jur de 700 de lei. In total, costurile se ridica la 7.000 -8.000 lei”, a precizat reprezentantul unei firme locale care ofera astfel de servicii.