Bugetul judeţului  mai mic cu 30%

Scris de Vasile Gherman, 21 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

  Anul acesta se pare că va fi unul greu pentru Consiliul Judeţean Maramureş şi instituţiile din subordine, După cum spune Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş. bugetul judeţului este mai mic cu 30% faţă de 2019. „Avem adresele transmise de către Administraţia a Finanţelor Publice Maramureş prin care au fost comunicate sumele oficiale pe care le vom primi în 2020, iar bugetul general al judeţului este cu 30% mai mic. În ceea ce priveşte bugetul acordat Consiliului Judeţean Maramureş, acesta a scăzut cu 50% faţă de anul 2019. Am avut discuţii intense cu colegii de la Direcţia Economică şi, pur şi simplu, nu ştim cum să începem construcţia acestui buget total nerealist în comparaţie cu nevoile existente. Dacă în 2019 am avut alocaţi 273 de milioane de lei pentru bugetul de funcţionare a Consiliului Judeţean Maramureş şi a instituţiilor din subordine, acum avem un buget de 201 milioane de lei. Aceasta reprezintă sume sunt previzionate a fi încasate în perioada următoare, în condiţiile în care Guvernul PNL a alcătuit bugetul cu o creştere de 10% a veniturilor, ceea ce este total nerealist. Şi sunt convins că nici aceşti 201 milioane de lei nu îi vom avea, pentru că nu vor exista încasări la acest nivel. În ceea ce priveşte bugetul propriu al Judeţului Maramureş, suma este cu 50% mai mică, respectiv în loc de 152 de milioane de lei cât a fost bugetul în 2019, în 2020 vom beneficia de numai 80 de milioane de lei. Sunt sume îngrijorător de mici şi am stat aproape de dimineaţa până seara, în ultimele zile, alături de Serviciul Buget, să încercăm să gândim construcţia bugetului pentru a putea funcţiona în acest an. Şi repet, nu vorbim aici despre bugetul de dezvoltare sau bugetul de investiţii, ci vorbim doar despre funcţionare: cheltuieli cu salariile, cu utilităţile, cu bunurile şi serviciile care nu sunt asigurate sub nicio formă de către Guvernul PNL prin această alocare financiară”.

Banii alocaţi Direcţiei pentru Protecţia Copilului ajung pentru două luni

Dintre instituţiile aflate în subordinea Consiliului Judeţean, banii alocaţi de Guvernul PNL pentru unele instituţii ajung doar pentru câteva luni. La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, nevoia financiară în anul 2019 a fost de 73 de milioane de lei, iar în 2020, necesarul ar fi de 80 de milioane de lei, fiind luate în calcul şi creşterile mici de salarii previzionate, dar şi creşterile de preţuri la utilităţi. Din această sumă necesară, Guvernul PNL a alocat, pentru acest an, 13 milioane de lei, bani care ar ajunge doar pentru două luni de zile de funcţionare.

„Atât consideră Guvernul PNL că are nevoie judeţul Maramureş pentru a achita salariile celor 1.000 de angajaţi din sistemul de protecţie a copilului, pensiile persoanelor cu dizabilităţi, indemnizaţiile celor care au în grijă persoane cu handicap grav. Situaţia nu e mult mai bună nici la Societatea Drumuri şi Poduri Maramureş SA, unde necesarul este de 40 de milioane de lei, iar în 2020 s-au acordat 10 milioane de lei. La Direcţia de Evidenţă a Populaţiei, de exemplu, s-au alocat 300.000 de lei din suma totală de 2,5 milioane care a fost executată la nivelul anului 2019”, a spus preşedintele Gabriel Zetea. Dacă se alocă sumele necesare doar pentru Direcţia pentru Protecţia Copilului, Societatea Drumuri şi Poduri Maramureş SA şi instituţiile culturale din subordine se consumă întregul buget alocat judeţului pentru anul 2020. Aceasta, fără să fie luaţi în calcul banii care trebuie alocaţi spitalelor din subordinea CJ Maramureş, Aeroportului Internaţional Maramureş, şcolilor speciale, Serviciului Salvamont Maramureş, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” Maramureş, Centrului Militar, dar şi sumele necesare la investiţii, la credite şi dobânzi, la bunuri şi servicii pentru Consiliul Judeţean. „Guvernul PNL ne obligă, din start, să încălcăm legea, pentru că nu putem aloca sumele pentru buna funcţionare a acestor instituţii pentru 12 luni şi vom aloca doar pe câteva luni. Nu ştiu cum vor privi acest lucru instituţiile de control, însă încercăm să tragem un semnal de alarmă”, a mai spus preşedintele Gabriel Zetea.

În ceea ce priveşte situaţia dezastruoasă privind bugetul judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat că va avea, în perioada următoare, întâlniri cu toţi salariaţii din instituţiile aflate în subordinea Consiliului Judeţean pentru a găsi, de comun acord, o soluţie care să fie unanim acceptată de toată lumea. În cadrul acestor întruniri va fi abordată şi viziunea Guvernului PNL, care consideră că la Cluj este nevoie de mult mai mulţi bani decât la Maramureş, viziune pe care, vreme de mai bine de două decenii, au avut-o toate guvernele de dreapta.

V. Gherman