Biroul Vamal Maramureş a stabilit prejudicii de 1,2 milioane lei

Scris de Vasile Gherman, 15 februarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Activitatea Biroului Vamal de Interior Maramureş, cumulat cu Biroul Vamal Sighetu Marmaţiei a fost realizată din comerţul cu ţări terţe. În luna ianuarie, acţiunile specifice strict domeniului vamal au vizat efectuarea a 15 controale la persoane juridice, peste 900 controale la colete poştale şi şapte controale cu privire la respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Cu această ocazie, au fost calculate 21 de prejudicii, in valoare de peste 1.200.000 lei pentru cazuri de contrabandă constatate de ITPF Sighetu Marmaţiei sau IPJ Maramureş, în care ANAF s-a constituit parte civilă. Operaţiunile vamale derulate prin Biroul Vamal de Frontieră Sighet au înregistrat o creştere, cu 29%, respectiv o creştere cu 21% a valorii mărfurilor puse în libera circulaţie şi cu 51% a celor exportate.

65.000 de persoane au trecut frontiera pe la Sighet

Principalele mărfuri importate în luna ianuarie au fost: semifabricate din lemn de fag, grinzi răşinoase, cherestea din lemn de răşinoase şi mesteacăn, panouri fibrolemnoase şi lamele stejar, anvelope pneumatice noi din cauciuc, piuliţe hexagonale din oţel, flori şi frunze artificiale, părţi din scaune, articole din carton, încălţăminte cu feţe din material plastic. Acestea au provin din Ucraina, Federaţia Rusă, Belarus şi China. Mărfurile exportate la nivelul judeţului provin din Elveţia, Serbia, Federaţia Rusă, Turcia, Canada şi SUA. (elemente lamelare stratificate, panouri şi blaturi din lemn, foi pentru furnir, traverse din lemn pentru căi ferate, mobilier din lemn şi părţi pentru mobilier din lemn, ferestre din lemn şi autoturisme. Au fost identificate 11 fraude vamale (fraude cu tutun, contrabandă cu tutun şi neîndeplinirea obligaţiilor comisionarului vamal), fiind confiscate peste 30.000 bucăţi ţigarete, peste 90 kg produse de origine animală şi carburanţi. Punctul de trecere a frontierei de stat Sighetu Marmaţiei a fost tranzitat în luna ianuarie de peste 11.500 mijloace de transport, respectiv peste 65.000 de persoane.

Vasile Gherman