Avem şomaj scăzut în judeţ

Scris de Vasile Gherman, 28 ianuarie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »


Cu toate că trăim vremuri tumultoase, iar Pandemia a redus numărul locurilor de muncă, în Maramureş situaţia e diferită. Potrivit conducerii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş (AJOFM) avem o rată a şomajului mai mică decât a fost în ultimii 30 de ani. Din iunie 1991 nu am mai avut o rată atât de scăzută a ratei şomajului în judeţ. În luna decembrie a anului trecut, la nivelul judeţului, s-a înregistrat o rată a şomerilor de 1,87%, Maramureşul fiind sub nivelul ratei şomajului la nivel naţional care a fost de 2,69 în luna decembrie 2021. E un minim istoric ce nu a mai fost semnalat din 1991 atunci când în România a început să fie recunoscută existenţa acestui fenomen, a faptului că există români fără loc de muncă şi a fost elaborată prima lege a şomajului.

De la 6.377 de şomeri înregistraţi în luna ianuarie 2019, la finele lunii decembrie 2021 s-a ajuns la 3.721 de maramureşeni fără un loc de muncă. Datele statistice nu reflectă realitatea, ci este o consecinţă a Pandemiei, după cum arată conducerea instituţiei judeţene.

Directorul executiv al AJOFM Maramureş, Oana Oşanu, a declarat că mulţi dintre şomerii de la sate nu au avut posibilitatea să se înregistreze online în evidenţele instituţiei, iar deplasarea pe timp de Pandemie a fost mai dificilă.

„O mare parte din rândul şomerilor nu au posibilitatea să se înregistreze digital, nu au putut să transmită prin email documente pentru înregistrare, motiv care a determinat o scădere a ratei şomajului. Mai ales cei din mediul rural nu au venit. Le-a fost greu să se deplaseze. Acele persoane au fost mai afectate de Pandemie. Noi avem relaţii cu publicul, înregistrăm persoanele care se adresează în mod direct la agenţia noastră”, a spus directorul Oana Oşanu.

În această perioadă pandemică se mai observă un fenomen: s-a inversat raportul dintre şomerii indemnizaţi şi cei neindemnizaţi. Acum sunt mai mulţi maramureşeni care primesc ajutor de şomaj. De asemenea, femeile au fost cele mai afectate de pierderea locului de muncă.

Între cei mai afectaţi de şomaj se numără persoanele între 30-49 de ani; persoanele cu studii liceale şi postliceale; persoanele cu studii primare şi fără studii.

V. Rohianu