Acţiuni de conştientizare asupra muncii nedeclarate

Scris de Lia Bradeanu, 05 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O serie de acţiuni de informare şi conştientizare a partenerilor sociali în ceea ce priveşte transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată se vor desfăşura în Maramureş, în perioada următoare.

Prima acţiune de acest gen a avut loc marţi, 4 iulie 2017, la Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea s-a alăturat organizatorilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş şi Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş în acest demers şi, totodată, s-a arătat încântat de această iniţiativă de conştientizare asupra acestui fenomen care se manifestă în toate economiile lumii, cu intensitate mai mică sau mai mare şi care are consecinţe greu de prevăzut şi deosebit de grave uneori.

„Felicit gazdele noastre, Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş pentru organizarea acestei serii de evenimente de informare şi conştientizare a pericolelor muncii la negru. Este important pentru noi, ca autoritate locală, să creştem satisfacţia socială a maramureşenilor. Este necesar ca oamenii să înţeleagă beneficiile muncii pe care pot să o desfăşoare cu forme legale şi pericolele la care se expun inclusiv atunci când ne referim la accidente de muncă. Sunt sigur că autorităţile locale vor susţine astfel de acţiuni de conştientizare care trebuie menţinute”, a apreciat Gabriel Zetea.

Preşedintele CJ a asigurat organizatorii de colaborarea şi sprijinul în acest demers şi a vorbit inclusiv despre măsurile propuse prin programul de guvernare care încurajează prestarea activităţilor într-un cadru legal.
„Consiliul Judeţean Maramureş va pune la dispoziţie infrastructura de comunicare, de diseminare a informaţiilor către autorităţile locale, care apoi, prin fiecare primărie în parte, să poată să transmită aceste lucruri în fiecare unitate administrativ – teritorială din judeţul Maramureş Am văzut în ultima perioadă, dar şi în programul de guvernare al noului guvern, foarte multe măsuri care încurajează aducerea muncii la vedere, cu forme legale. Inclusiv lucrurile care se discută în această perioadă, în ceea ce priveşte reducerea impozitului pe salarii la 35% sau pe venit la 10%, sunt măsuri care încurajează angajatorii să treacă la o formă legală. Asta vine la pachet cu alta modificare în ceea ce priveşte o mai mare apăsare, atunci când vorbim despre controalele care se fac şi cu legea prevenţiei, o lege cu efecte benefice, pe care o susţinem şi care va fi implementată în România. Prevenţia şi conştientizarea tuturor persoanelor defavorizate şi care reprezintă o categorie de risc mult mai ridicat sunt acţiuni extrem de importante”, a declarat Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

Organizatorii au anunţat că se vor mai desfăşura astfel de dezbateri publice privind necesităţile partenerilor sociali. Reprezentanţii autorităţilor locale au asigurat de întreg sprijinul acest demers, prin diseminarea informaţiilor importante pentru toţi factorii implicaţi.