444 de fermieri isi vor redresa activitatea in zootehnie si sectorul vegetal

Scris de Vasile Gherman, 28 septembrie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dosarele lor au fost eligibile si vor finantate

La inceputul acestei saptamani a fost publicata lista cu fermierii care vor beneficia de sprijin financiar dupa ce si-au depus dosarele pentru Masura 141 „Sprijin pentru fermele de semisubzistenta”. La nivel national sunt peste 10.000 de persoane care au primit confirmare de eligibilitate a dosarelor depuse in perioada 14 aprilie-14 mai. Din totalul acestor dosare, 462 au fost din Maramures. Cum au fost mai multe cereri (13.400) selectarea lor s-a realizat pe baza punctajului obtinut, care a fost stabilit in functie de anumite prioritati. Au avut prioritate tinerii de pana la 40 de ani si fermierii din zonele de munte.

Dupa cum ne-a informat Ioan Banc, cordonator al Compartimentului de Dezvoltare Rurala Judetean Maramures, din cadrul Autoritatii de Management pentru PNDR, 444 de dosare ale maramuresenilor au fost eligibile si finantate, alte 12 eligibile si nefinantate, iar sase au fost declarate neeligibile. In perioada 15 octombrie – 30 noiembrie va avea loc o alta sesiune, iar fermierii care nu sunt inscrisi intr-o asociatie profesonala agricola sunt rugati sa faca acest lucru pentru a avea vechimea necesara pentru a putea primi sprijin financiar pentru dezvoltarea fermei.

Pana acum au primit banii 159 de persoane

Prin Masura 141, fermierii maramureseni pot beneficia de 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani. In acest interval de timp, beneficiarii trebuie sa demonstreze specialistilor agricol locali si europeni ca si-au marit productia cu cel putin 20% fata de anul in care a primit prima transa de bani si au valorificat-o pe piata. Verificarile se vor face dupa trei ani de activitate, iar daca se constata ca ferma nu a progresat, in urmatorii doi ani platile se sisteaza. Pana acum au fost verificate exploatatiile beneficiare de anul trecut (159 de ferme), dar nu s-au inregistrat nereguli. Prin acest sprijin, fermierii au posibilitatea sa-si revigoreze activitatea in zootehnie si sectorul vegetal pe banii europenilor. Cei mai multi solicitanti sunt din zona Maramuresul Istoric, Lapus, Codru si Baia Mare.

Documentatiile fermierilor au fost intocmite de Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) si unele firmele de consultanta private. Acestea sunt verificate la Ministerul Agriculturii, de unde se propun pentru finantare.