35 de maramureseni nu au primit OK pentru programul Casa Verde

Scris de Corina Sofran, 28 septembrie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Lista poate fi consultata pe site-ul apmmm.ro

Informatia Zilei a anutat, recent, ca un numar de 28 de maramureseni vor primi banii promisi prin programu Casa Verde dupa ce vor realiza instalatiile ecologice de incalzire din locuintele lor. Din pacate un numar mult mai mare de cetateni s-au trezit cu documentatiile respinse. Un numar de 35 dintre cererile depuse in prima saptamana de la lansarea programului derulat de Ministerul Mediului nu au primit unda verde, ne-a informat Viorel Iancu, directorul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Maramures.

Din ce motive Comisia nationala care evalueaza cererile de finantare nerambursabila a luat decizia respingerii acestor dosare? Pentru ca unii nu au depus extras de carte funciara pentru informare in original sau pentru ca din copia cartii funciare nu reiese ca solicitantul este proprietar. Un alt motiv este faptul ca in extrasul de carte funciara nu sunt evidentiate constructii, ci numai teren arabil. Alti aspiranti la fondurile nerambursabile acordate prin programul „Casa Verde” nu au depus certificatul de atestare fiscala privind taxele si impozitele locale emis de catre primaria de la domiciliul solicitantului.

In judet s-au depus peste 280 de dosare

Viorel Iancu  a mai precizat ca numarul de dosare depuse pana acum depaseste 280 la nivelul Maramuresului, majoritatea optand pentru varianta de incalzire cu panouri solare. Cererile sunt analizate la nivel national in ordinea depunerii acestora. Lista solicitantilor persoane fizice acceptate in programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, se poate consulta la adresa www.apmmm.ro. Tot acolo se regaseste si lista dosarelor respinse, respectiv cea a persoanele ale caror contestatii au fost acceptate in urma reanalizarii dosarelor. Contractele de finantare nerambursabila pentru persoane fizice in cadrul Programului Casa Verde sunt valabile 12 luni de la data semnarii acestora de catre partile contractante. Conform noilor modificari aduse Programului Casa Verde, prin Ordinul ministrului Mediului si Padurilor nr. 1223/11.08.2010, dosarul de decontare va fi depus la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu pana in 15 decembrie. Posibilii beneficiari ai fondurilor nerambursabile oferite pentru dotarea cu instalatii ecologice de incalzire mai trebuie sa stie ca modificarea contractelor de finantare nerambursabila, care sunt in vigoare, este posibila numai la solicitarea beneficiarilor, prin incheierea unui act aditional. De asemenea, beneficiarii, persoane fizice care doresc prelungirea contractelor de finantare, vor prezenta in scris o solicitare la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Maramures, cu cel putin 30 zile lucratoare inainte de data intrarii in vigoare a modificarii solicitate.

Bugetul alocat Programului Casa Verde pentru anul 2010 este de 110 milioane lei, din care aproximativ 2,5 milioane lei pentru Maramures. Ar mai fi de precizat ca toti beneficiarii care vor sa-si retraga dosarul de finantare vor completa o cerere de retragere a dosarului, pe care o vor depune impreuna cu o copie a actului de identitate la sediul APM Maramures, acolo unde a fost depus  si dosarul de finantare. Viorel Iancu a mai mentionat ca plata efectiva a sumelor acordate prin acest program se face dupa realizarea investitiei. Banii vor fi virati in contul indicat de beneficiar, dupa ce vor prezenta documentele din care sa reiasa ca investitia a fost realizata. Sunt alocati 6.000 de lei pentru cei care aleg sistemul de incalzire pe baza de panouri solare sau centralele termice care utilizeaza deseuri din lemn, respectiv 8.000 lei pentru pompele de caldura.