1 ianuarie aduce pensii mai mari şi preţuri mai mici

Scris de Mioara Maxim, 01 ianuarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

TVA scade la 19%, carburanţii ar trebui să se ieftinească, iar pensiile cresc cu 5 procente, de la 1 ianuarie. De asemenea, sunt aşteptate şi salarii mai mari pentru bugetari.

Reducerea TVA-ului de la 20% la 19% ar trebui să ne aducă preţuri ceva mai mici la rafturi pentru toate produsele, în afară de mâncare, notează digi 24.

Tot de la 1 ianuarie se ieftinesc biletele de tren, odată cu scăderea cotei TVA.

De asemenea, electricitatea se ieftineşte cu 2%, dar e posibil să plătim mai mult la salubritate.

Pensionarii vor avea mai mulţi bani – punctul de pensie creşte cu 5%. Pe de altă parte, salariaţii, pensionarii, dar şi PFA-urile vor plăti contribuţia de sănătate pentru veniturile suplimentare din dobânzi bancare şi dividende.

Anul acesta aduce şi un impozit specific în turism, pe când taxa pe stâlp dispare.

Important pentru plătitorii de taxe – Fiscul a atras atenţia că de acum înainte nu mai primeşte formularele pe hârtie care pot fi depuse şi online.

De asemenea, de la 1 ianuarie vedem şi ieftiniri la pompă, pentru că dispare supraacciza la carburanţi. Reducerea TVA la 19% şi eliminarea supraaccizei ar trebui să aducă o scădere de zece procente a preţului carburanţilor. Practic ar trebui să se şteargă scumpirile din ultimul an cauzate de creşterea dolarului.