Start pentru înscrieri la Festivalul „Florile Chioarului”

Scris de Vasile Gherman, 13 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pentru al 3-lea an la rând, în satul Ciolt, aparţinător oraşului Şomcuta Mare, se organizează Festivalul concurs de muzică populară „Florile Chioarului”. Înscrierile celor interesaţi de concurs se fac până pe 27 mai (la telefon 0744.854.571 preşedinte Marchiş Ioan). Evenimentul are loc duminică, 2 iunie, la căminul cultural din Ciolt, începând cu ora 13.30. Concursul de muzică populară este destinat copiilor cu vârsta sub 14 ani. Festivalul este organizat de către Asociaţia Culturală ”Cioltişorul” din Ciolt, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Şomcuta Mare. „Proiectul cultural, este realizat prin finanţare nerambursabilă acordată de Primăria şi Consiliul Local Şomcuta Mare. Evenimentul  îşi propune valorificarea, popularizarea cântecului şi portului popular românesc autentic, descoperirea de noi talente, precum şi promovarea costumului popular tradiţional. Astfel, contribuim atât la păstrarea tradiţiilor, cât şi la promovarea şi încurajarea tinerelor talente”, a declarat Gheorghe Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare.

Pe lângă concurenţii înscrişi la concurs, pe scenă vor evolua formaţii artistice de dansuri, precum şi solişti de muzică populară. În deschiderea festivalului, va concerta Corul ”Armonia Chioreană” din satul Ciolt (dirijor Eugen Indre), care, la începutul lunii iunie, aniversează un an de la înfiinţare.

”Organizăm acest festival concurs pentru copii sub 14 ani, încercând să readucem în sat şi în zonă, tradiţiile strămoşeşti în care să fie implicaţi cât mai mulţi tineri. De asemenea, prin copiii din satul Ciolt şi Corul <Armonia Chioreană>, promovăm portul popular chiorean, iar la festival aşteptăm cât mai multe persoane îmbrăcate în straie populare, pentru a participa la parade portului popular care va avea loc în deschiderea festivalului. Mulţumesc pe această cale Primăriei şi Consiliului Local Şomcuta Mare pentru sprijinul acordat în perpetuarea unor astfel de manifestări”, a declarat Ioan Marchiş, preşedintele Asociaţiei Culturale ”Cioltişorul”.

V. Gherman