„Satul românesc văzut prin artă” la Vălenii Şomcutei

Scris de Vasile Gherman, 02 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O data cu venirea verii a demarat şi Tabăra de artă de la Vălenii Şomcutei. Acest eveniment cu tradiţie a ajuns la a XI-a ediţie.

La deschiderea acestei frumoase tabere de artă pentru copii a fost prezent Gheorghe Ioan Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare, artişti, arhitecţi, profesori, oameni de cultură etc. Tabăra de artă pentru copii este organizată în perioada 1-14 iulie, la Vălenii Şomcutei, în baza unui parteneriat între Asociaţia Culturală „Vălenaşii” şi Fundaţia Culturală „Carpatica”, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Şomcuta Mare şi al Consiliului Judeţean Maramureş.

„De 11 ani se organizează această tabără la Vălenii Şomcutei. S-a început de la ideea arhitectului Ionel Vitoc şi, an de an s-au adus îmbunătăţiri, astfel că, în scurt timp, tabăra de vară a devenit un brand pentru Vălenii Şomcutei. Din acest an, avem alături şi Asociaţia Culturală <Vălenaşii> care aduce un suflu nou lângă de experienţa domnului Vitoc”,  a declarat Gheorghe Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare.

Tabăra este destinată copiilor cu vârsta între 9 şi 14 ani. La ediţia din acest an s-au înscris 28 de copii, care vor învăţa despre arhitectură şi mediu de la Ionel Vitoc, teatru şi actorie – de la Florica Filip Florian, actorie şi dans: Adrian Strâmtu, arte plastice: Amalia Tentiş, Sorina Bumb. În această acţiune se vor alătura şi câţiva voluntari care au participat la ediţiile anterioare, dar şi Răzvan Paşca, dirijorul corului din Vălenii Şomcutei.

„Satul românesc văzut prin artă – este tema ediţiei din acest an. Copiii vor participa la cursuri de desen, pictură, modelaj, muzică, fotografie, sport, jocuri, activităţi tradiţionale etc. Frumuseţile acestei localităţi vor fi surprinse în imagini, iar la final se va organiza o expoziţie cu lucrările realizate”, a declarat preot Viorel Marius Zoicaş, preşedintele Asociaţiei culturale „Vălenaşii”.

V. Rohianu