Revista revistelor culturale. “Marmatia literara” a Festivalului International de la Sighet

Scris de Ion Burnar, 16 octombrie 2009 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

De doi ani incoace, Casa Municipala de Cultura din Sighetu Marmatiei editeaza o revista-oglinda a manifestarilor prilejuite de Festivalul International de Poezie, coroborat cu Serile de poezie de la Desesti. O initiativa, zicem noi, inspirata si pusa in practica de Vasile Muste, redactor sef (directorul institutiei gazda), Radu |uculescu din Cluj, Vasile Proca din Iasi, ori sigheteanul Gheorghe Molnar.

Numarul pe octombrie 2009, prilejuit de cea de-a XXXVI-a editie a festivalului, cuprinde creatii, interviuri, fotografii, cu si despre autorii participanti la editiile anterioare. Vasile Muste scrie un editorial de suflet: “Grigore Vieru – primul si ultimul drum in Maramures”. Radu |uculescu umbla la 60 de ani la texte prozaice de-o ironie fina cu tenta ideatic-documentaristica. Adam Puslojic, marele poet sarb, cu inima-n Maramuresul arhaic, semneaza versuri despre Nichita Stanescu. Andreas Sauer, din Elvetia, este prezent cu poeme, dar si cu un interviu: “Inot impotriva curentului/ curge raul intr-o albie straina”. Tot un elvetian, Erwin Messmer, este prezent cu versuri. Idem, Vasile Proca, Andrei Zanca, Paul Vinicius, Gabriel Cojocaru, G. Vulturescu, Emanuel Luca, Rodica Pauna, Cassian Maria Spiridon, Adi Cristi, Ioan Moldovan, George Bocsa, Adrian Alui Gheorghe, Ion Stratan, Adrian Popescu, Ion Iuga, Marian Slujeru, Lucian Alexiu, Luca Onul, Iurii Pavlis, Vasile Latis, Gheorghe Grigurcu, Ion Zubascu etc.

Eleganta, pe hartie de lux, sunt reproduse multe fotografii, instantanee de la editia anterioara: la Sighet, la Cimitirul Vesel din Sapanta, la Desesti. Sunt publicate premiile pe 2008 ale Festivalului International de poezie: Ion Burnar, Echim Vancea, Ion Maria, Laurian Stanchescu, Adam Puslojic, Lucian Perta. Pacat, mare pacat faptul ca publicatia in sine nu a aparut intr-un tiraj de masa. Iubitorii de rafinata cultura ar fi avut cu ce se delecta.