Proprietate intelectuală în Baia Mare

Scris de Vasile Gherman, 17 aprilie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Compartimentul American Corner din cadrul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare, în colaborare cu Centrul Regional Maramureş al O.S.I.M. şi al O.R.D.A organizează, în data de 18 aprilie, de la ora 12, activitatea cu titlul „Dreptul de proprietate intelectuală: repere esenţiale în era digitală”. Participanţi la această activitate vor fi elevii de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare.

Cu această ocazie, doamna Carmen Neacşu, reprezentantă a Centrului Regional Maramureş al O.S.I.M. şi al O.R.D.A va susţine o prezentare pe tema drepturilor de proprietate intelectuală pentru a face cunoscut tuturor rolul important pe care acestea îl au în dezvoltarea şi inovarea tuturor domeniilor de activitate.

În fiecare an în luna aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale pentru a promova rolul pe care îl au drepturile de proprietate intelectuală (brevetele, mărcile, desenele şi modele industriale, drepturile de autor) în stimularea inovării şi creativităţii. Anul acesta, motto-ul sub care se celebrează Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale este „Reach for gold: intellectual property and sports” (proprietatea intelectuală şi sporturile – aspiraţia spre victorie).

În România, asigurarea protecţiei proprietăţii intelectuale se realizează, în principal, prin două instituţii de specialitate: Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), în domeniul proprietăţii industriale şi Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), în domeniul drepturilor de autor şi al drepturilor conexe.

Prin această activitate se doreşte sporirea interesului şi a gradului de conştientizare de către elevi a importanţei drepturilor de proprietate intelectuală, îmbunătăţirea accesului la informaţie şi a cunoştinţelor din domeniul proprietăţii intelectuale prin intermediul mijloacelor moderne de comunicare, creşterea gradului de utilizare a mijloacelor informatice şi de comunicare în scopul combaterii încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală.

A consemnat Vasile Gherman