O arheologie a Munţilor din Maramureş, proiect de identificare a unor noi situri preistorice

Scris de Lia Bradeanu, 17 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În perioada 17-30 iulie are loc prima etapă a cercetărilor arheologice prevăzute pentru anul 2017 în cadrul proiectului O arheologie a munţilor din Maramureş, coordonat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române din Bucureşti.


Alături de cercetători de la cele două instituţii coordonatoare vor fi prezenţi studenţi de la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Muzeul Ioan Raica din Sebeş, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi doctoranzi de la Universitatea Ludwig-Maximilian din München, Germania.

Obiectivele campaniei din acest an urmăresc să evidenţieze rolurile pe care munţii din regiunea Maramureşului istoric le-au avut în vieţile oamenilor de-a lungul timpului, să identifice şi să documenteze o serie întreagă de vestigii arheologice care datează atât din trecutul preistoric cât şi din cel recent, deschizând noi direcţii de abordare şi înţelegere arheologică a munţilor.

Echipa proiectului se va concentra pe identificarea unor noi situri preistorice la altitudine în zona Vârfurilor: Geamănu, Gârgălău, Ştiol şi Cearcănul, a Podului Prelucilor, Fântânii Stanchii şi Pasului Prislop.

Nu în ultimul rând, cercetările arheologice vor avea în vedere şi identificarea ruinelor unor Wachthaus-uri (posturi de pază) din secolul al XVIII-lea ce apar reprezentate pe hărţile Josephine. De asemenea, vor fi înregistrate şi documentate construcţiile şi fortificaţiile militare aparţinând celor două războaie mondiale.
Anul acesta, pe lângă suportul financiar oferit de Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, proiectul a primit o sponsorizare din partea INDFLOOR GROUP Baia Mare.