Nod istoric – Casa de Cultură din Târgu Lăpuş va purta numele „Vasile Grigore Latiş”

Scris de Nick Opris, 11 noiembrie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Moto: „Să le dai o soartă tuturor acestor lucruri” (V.G. Latiş)

Casa de Cultură din oraşul Târgu Lăpuş, edificată în anul 1952, centru de polaritate a accesului la informaţie şi cultură, a fost modernizată şi reabilitată din fonduri guvernamentale derulate prin Programul prioritar naţional. Acesta este conceput pentru construirea de sedii pentru aşezăminte culturale în localităţile unde nu există asemenea instituţii, precum şi pentru reabilitarea, modernizarea, dotarea şi finalizarea lucrărilor de construcţie a aşezămintelor culturale de drept public, din mediul rural şi mic urban. Obiectivul a fost reabilitarea, modernizarea infrastructurii culturale şi dotarea aşezămintelor culturale, realizat prin Compania Naţională de Investiţii, precum şi din fonduri publice locale.

Oraşul Târgu Lăpuş, de multe generaţii, este centrul cultural, spiritual şi economic al regiunii Ţara Lăpuşului. Cu o populaţie de aproximativ 50.000 de locuitori de diverse categorii sociale şi grade de cultură, Ţara Lăpuşului are o comunitate multietnică şi cu o structură psihică echilibrată care priveşte cu încredere spre viitorul Europei. Declinul economic nu a afectat spiritualitatea tradiţională. Mentalitatea locuitorilor este sănătoasă şi trăiesc în continuare după norme morale stabilite prin legi nescrise, viaţa lor fiind înfrumuseţată de obiceiuri, tradiţii şi artă populară, care definesc bogăţia şi frumuseţea sufletului lor.

Casă de cultură pregătită a fi personalizată

Zona Ţării Lăpuşului este protejată de binecuvântarea divină. Afirmaţia nu este gratuită, avem munţi cu înălţime medie buni pentru drumeţii montane, avem lacuri, defilee, peisaje pitoreşti, spaţii mirifice pentru agrement şi o calitate ecologică de excepţie. În Ţara Lăpuşului există un lanţ de biserici şi mănăstiri, ce datează din evul mediu, unele fiind declarate patrimoniu UNESCO. Edificiul cultural din centrul oraşului Târgu Lăpuş, pregătit pentru accesul la informaţie şi cultură, îmbrăcat în straie noi, este pregătit să fie personalizat şi să intre în istorie.
„Aşa cum spunea „Poetul tăcerilor cuvântului”, poetul, folcloristul şi profesorul universitar, Vasile Grigore Latiş: „Să le dai o soartă tuturor acestor lucruri tăcute”, pentru Casa de Cultură din oraşul Târgu Lăpuş a venit momentul botezului, să i se spună de azi încolo Casa de Cultură „Vasile Grigore Latiş”- declară Mitru Leşe, primarul oraşului.
Omul Vasile Grigore Latiş s-a născut în satul Cufoaia în 28 octombrie 1933. Debutul literar s-a produs în anul 1967 cu poezie în revista „Familia”, urmând o serie de poezi şi studii de folclor în diverse culegeri şi reviste literare. Membru al cenaclurilor „Astra Lăpuşană” din Târgu Lăpuş şi „Nord” din Baia Mare, profesor la Liceul Teoretic „Petru Rareş” din Târgu Lăpuş, inspector general şcolar, profesor universitar, a format generaţii de elevi şi studenţi, lăsându-şi amprenta asupra culturii, fie prin versurile scrise, fie prin studiile ştiinţifice publicate.

Cetăţean de onoare din anul 2003

Vasile Grigore Latiş a trăit mai toată viaţa în Maramureşul natal, doar perioada studiilor din Cluj şi Bucureşti l-au ţinut departe de munţii săi cu păstori imperiali despre care a scrie şi poezie, dar şi un doctorat, „Păstoritul în Munţii Maramureşului. Spaţiu şi timp” (1997), fiind un colaborator important la realizarea filmului etnografic „Ţara Lăpuşului”.
„Personalitate marcantă a culturii române, Vasile Grigore Latiş reprezintă un adevărat simbol pentru Ţara Lăpuşului, un punct de referinţă, iar pentru locuitorii săi, un prilej de mândrie şi consideraţie. În anul 2003 i-a fost decernat titlul de cetăţean de onoare al oraşului Târgu Lăpuş, ca o încununare a rezultatelor sale pe tărâmul cultural, ştiinţific şi social. Scrierile lui Vasile Grigore Latiş sunt un fel de jurnal de bord, în care sunt înşiruite îndelungi note de lectură ale autorului – literatură universală, filozofie, religie, cu alte cuvinte, Marea Cultură”- punctează Mitru Leşe.
Fără să am pretenţia unei înşiruiri exhaustive, amintesc câteva cărţi publicate< „Versuri de apropiere”, „Socrate ce plânge după Diotima”, „Cântecele Diotimei”, „Cântece fără cuvinte”, „Cântecul băiatului nenăscut”.
În anul 1998 este premiat la secţiunea poezie, în cadrul manifestării „Cărţile anului 1998”, pentru volumul „Versuri de apropiere”. La sfârşitul verii anului 2007, pe 29 august, omul Vasile Grigore Latiş a trecut la poporul „străinilor”. Se va mai auzi mult timp sunetul care tace-spune, spune-tace, al certitudinilor-întrebărilor lui.
Vasile Grigore Latiş a fost de partea presei dintotdeauna: „…mass-media e foarte importantă, preia datele dintr-un loc şi le împrăştie la o mie”. La una dintre lansările sale de carte, mi-a spus că pe la 13 ani a avut o revelaţie: „Totu-i de făcut!”, dar „…pentru sărutul drăguţii mele, nu vă chem pe voi”, iar spre final, ca pentru sine „…vreau să-mi vând casa cu tot cu vecini, da` nimeni nu vrea să mi-o cumpere…”.

Inaugurarea, luna viitoare

Casa de Cultură din oraşul Târgu Lăpuş se va inaugura la începutul lunii decembrie, este modernă, dotată cu tot ce-i necesar unei săli „de oraş”. Numai aparatura (videoproiector, CD plaxer, DVD, orgă de lumini, proiectoare lumini de 1.000 W, mixere cu amplificator, boxe, microfoane, lavaliere etc.) a costat peste 20.000 de euro, nimic second hand şi toate cu perioadă de garanţie. La final îmi iau permisiunea să-l parafrazez pe Marin Sorescu: Şi pentru că toate astea trebuiau să poarte un nume, i s-a spus Vasile Grigore Latiş.