„MândrIE Maramureşeană” la Muzeul Satului din Baia Mare

Scris de Lia Bradeanu, 23 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Serie de evenimente care marchează sărbătoarea Sânzienelor dar şi Ziua Internaţională a Iei se vor desfăşura în acest final de săptămână în Muzeul Satului din Baia Mare. Cea de-a III-a ediţie a evenimentului „MândrIE maramureşeană” vine cu târguri de meşteri populari, expoziţii, conferinţe şi tombole cu premii. Începând din această seară, Maramureşul va fi prezentat în ilustraţii create de Eveline Berveots, olandeza îndrăgostită de Maramureş.

Acţiunea va continua cu o conferinţă în care dr. Ioan Marchiş şi dr. George Cadar vor vorbi despre „Simbolurile Ancestrale ale Maramureşului şi limba veche bătrânească”. Seara se va încheia cu acordurile autentice ale lui Marinel Petreuş, alături de grupul „Am fost şi-om fi” din Ieud.

În ziua de Sânziene, sâmbătă, 24 iunie, pe Câmpul Tineretului va fi expusă cea mai mare ie din România. De asemenea, o interesantă „Călătorie printre simboluri” va fi oferită de conf. univ. dr. Delia Suiogan, prin prezentarea motivelor tradiţionale regăsite pe cămaşa maramureşeană.

Totodată, veţi putea descoperi „Straiul popular din timpul Marii Uniri din 1918”, în cadrul unei expoziţii în care vor fi prezentate exponate din lada de zestre a Muzeului de Etnografie şi Artă Populară. După ce umbrele se vor lăsa, tezaurul uman viu, Nicolae Piţiş şi Maria Casandra Hauşi vor transpune atmosfera vremurilor de altădată printr-un recital de doine din Ţara Lăpuşului.

Şirul evenimentelor din această zi includ şi premierea concursului „Poartă o ie cu mândrIE”, desfăşurat pe pagina de facebook a evenimentului. Dacă ziua de vineri este dedicată culturii, iar cea de sâmbătă tradiţiei şi istoriei, evenimentele nu se pot încheia altfel decât în tonuri spirituale.

Duminică, 25 iunie, copiii sunt invitaţi în ograda cu poveşti şi ateliere, unde vor descoperi tainele olăritului, ţesutului, ale picturilor pe sticla şi pe căni şi vor confecţiona zgărdane. Acestora li se vor alătura tineri instituţionalizaţi în cadrul DGASPC Maramureş, care vor purta cu mândrie cămeşi cusute de ei şi vor interpreta cântece din Maramureş. Valer Zamfirescu şi Ansamblul „Măgura” din Cerneşti vor transmite prin cântec frumuseţea folclorului autentic maramureşean. Societatea Drăgoşiada, reprezentată de prof. Ioan Munteanu, va prezenta în cadrul unei conferinţe rolul pe care Asociaţiunea pentru Cultura Poporului Român l-a avut în susţinerea învăţământului românesc din Maramureş, în secolul al XIX-lea. În încheiere, veţi putea viziona filmul documentar „Maramureş – ţară veche, ţară nouă”, realizat de Florin Andreescu, film ce va fi proiectat pe un ecran în aer liber în Muzeul Satului.
Cea de-a III-a ediţie a evenimentului „MândrIE maramureşeană” este organizată de Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, în parteneriat cu Asociaţia Development and Progress.