Exercitii de admiratie. De la Ioan Mihalyi de Apsa la Vasile Iuga de Salistea

Scris de Ion Burnar, 18 iunie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Decernarea Marelui Premiu al Academiei Romane, pentru cartile editate de-a lungul anilor, lui Vasile Iuga de Salistea nu e de ici de colo. Dar nu e nici de mirare. Neobositul editor de pe Valea Izei, actualmente presedintele Societatii Culturale Pro Maramures “Dragos Voda” si al editurii cu acelasi nume din Cluj-Napoca si-a propus sa scoata la iveala, si sa promoveze pentru contemporani, doar carti fundamentale de cultura, istorie si civilizatie romaneasca. Si cum in Maramures au aparut primele texte in limba romana si tot maramuresenii au fost intemeietorii neamului romanesc, multe aparitii editoriale pun in valoare vechi acte si documente din cancelariile Evului Mediu din acest areal. Asa a aparut seria de volume “Maramures – vatra de istorie milenara”, monografii ale unor localitati emblematice sau personalitati: Ioan Buteanu, Ioan Cavaler de Puscariu, Andrei Muresanu sau Aloisiu Vlad de Saliste, Gavrila Mihali Strifunda etc.

Dar cartea de capatai editata de Vasile Iuga, adevarat certificat de nastere al Maramuresului si al neamului romanesc este, fara indoiala, “Diplome maramuresene din secolul XIV si XV”, a lui Ioan Mihalyi de Apsa, aparuta in 1900 si pentru care a primit Premiul Academiei. Si, ca o coincidenta fericita, prin aceeasi carte, contemporanul nostru Vasile Iuga, a primit aceeasi inalta distinctie pe 2010. Festivitatea decernarii a avut loc la Cluj in prezenta unor academicieni, profesori universitari, episcopi, scriitori, cercetatori. Premiul i-a fost inmanat recent de catre academicianul Ioan Haiduc, presedintele Academiei Romane. Ma bucura enorm ca, fostul meu coleg de scoala generala, in cei 16 ani de activitate n-a facut rabat la calitate. Dovada recunoasterea meritelor sale in editarea unor carti de o tinuta grafica ireprosabila si masive ca numar de pagini. Numai “Diplomele” ajunse la cea de-a IV-a editie a aparut in peste o mie de pagini.

In imagine, de la stanga la dreapta: jos: compozitorul Maiorovici, ac. Stefan Pascu;  sus: Vasile Iuga si istoricul Silviu Nistor.

 1. i.nic. brad a spus: 29 iunie 2010, ora 09:36

  Ma bucura foarte mult sa vad ca si pe alti IUGA ii caracterizeaza neastamparul cautarilor si al cercetarii originilor romanesti. Ca un tiz ce ma aflu nu pot decat sa ma mandresc cu stirpea din care m-am zamislit.
  Sper sa poti veni, draga tizule [impreuna cu doamna dumitale, bineinteles] la CHEIA-DUPA PIATRA duminica viitoare, adica in 4 iulie 2010 de dimineata sa prinzi depunerea de coroane si exercitiile armatei. Iti voi face cunostinta acolo cu generalul de vanatori de munte Bârea Vasile si cred ca si cu alti generali prieteni de-ai mei si ai familiei mele.
  Ai cumva o adresa de mail de la alt Vasile Iuga cel care este mare boss la firma aceea multinationala, PricewaterhouseCoopers ? Iti spun din start ce vreau. Vreau sa gasesc ceva [o functie, o slujba, etc] cu care sa imi pot corupe fata sa vina din SUA mai aproape de noi. Asa cum ti-am spus, fata mea e avocat in Washington DC cu facultate facuta la Cluj si cu studii [masterat] la Cluj si apoi unul in SUA si vorbeste perfect [romana, bineinteles] engleza si franceza si satisfacator in spaniola. A fost doi ani translatoare la dl Funar.
  Daca poti face ceva concret pentru mine o sa fiu la inaltimea momentului.
  Ma rog la bunul Dumnezeu sa ai noroc !
  Instiinteaza-ma daca veniti la Cheia.