Etnologul Pamfil Biltiu si-a sarbatorit ziua de nastere publicand o noua carte

Scris de Sorina Moldovan, 17 iulie 2009 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Volumul „Calendarul popular”, a aparut la editura Ethnologica

Se pare ca etnologul Pamfil Biltiu, in peregrinarile sale a gustat si din licoarea „Tinerete fara batranete” deoarece, la cei 70 de ani pe care i-a implinit pe 14 iulie ( La multi ani si din partea redactiei noastre), dar si a 40 de ani in slujba folclorului romanesc, arata ca un dac in floarea varstei. Aceasta dubla aniversare a avut loc la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” Baia Mare, printr-o serie de manifestari cum ar fi: vernisajul unei expozitii de fotografie veche, o gala de filme documentare si lansarea cartii „Calendarul popular” – volumul I, aparuta la editura Ethnologica si tiparita in conditii grafice deosebite la Eurotip. Coautor al acestei carti care prezinta obiceiurile de peste an din zonele etnografice Maramuresul istoric, Lapus, Codru si Chioar din primele doua anotimpuri. Asa cum se arata in „Nota asupra editiei”, lucrarea „constituie si o evidentiere a rosturilor multiple pe care obiceiurile le-au indeplinit in viata colectivitatilor satesti, cum ar fi cea de intarire a coeziunii sociale, functia obiceiurilor de intrajutorare, latura lor creativa”.

 Multe, foarte multe aprecieri pentru munca sa

 Moderatorul acestei manifestari a fost prof. Stefan Maris, director al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures, de altfel institutia care s-a implicat financiar pentru aparitia cartii. Despre personalitatea lui Pamfil Biltiu si a sotiei acestuia, Maria Biltiu, au vorbit prof. univ. Valeriu Oros, Gheorghe Pop, Teodor Ardelean, Saluc Horvat, Mihai Dancus, prof. Vasile Leschian, poetii Gheorghe Parja si Ion Burnar, Mitrut din Rus, s.a.  I-au fost acordate doua diplome (pe deplin meritate) din partea Asociatiei Scriitorilor Baia Mare si a Muzeului Maramuresului din Sighetu Marmatiei. In final sa consemnam un fapt laudabil al domnului director Teodor Ardelean, care a luat legatura cu Academia Romana pentru crearea unui colectiv de cercetare la Sighetu Marmatiei sub obladuirea acestei prestigioase institutii de cultura.

Gelu Dragos

 1. Iosif M. a spus: 18 iulie 2009, ora 05:46

  La multi ani dl. Pamfil Biltiu la cei 70 de ani impliniti!Sa dea Dumnezeu sa/si indeplineasca toate proiectele Domniei Sale!

 2. Crisan M. a spus: 19 iulie 2009, ora 10:58

  Dl. profesor si/a inceput cariera la noi la Basesti si suntem mandri de acest lucru!De pe atunci era interesat de culegerea folclorului!

 3. Farcas Teo a spus: 19 iulie 2009, ora 19:39

  Pe cand volumul II,domnule Biltiu?!

 4. Andrei F. a spus: 19 iulie 2009, ora 20:20

  Atat lansarea cartii cat si masa festiva au fost de mare finete la dl. Biltiu!Ca de altfel si invitatii domniei sale printre care i/am zarit pe Gheorghe Marcas,Pamfil Godja,Dumitru Rusu,Viorica Gainariu,Felix Sateanu,Toma Rogneanu si multi multi altii!

 5. Andrei F. a spus: 19 iulie 2009, ora 20:23

  Am uitat sa/i amintesc pe cantaretii Angela Buciu,Nicolae Sabau,Anca Goja,Valeriu Sabau,Dumitru Fanateanu,etc

 6. Gheorghe Stefan a spus: 21 iulie 2009, ora 10:17

  Deosebit de frumoasa a fost si emisiunea realizata de TV Maramures la adresa folcloristului Pamfil Biltiu!Merita felicitarile noastre.

 7. Hotea Maria a spus: 21 iulie 2009, ora 21:08

  Bunica imi spune ca ati fost de doua ori si la noi in casa si ati cules strigaturi!As dori si eu cartea dumneavoastra!Se gaseste in librarii?

 8. Ioan Talpos a spus: 30 iulie 2009, ora 14:26

  Felicitari familiei prof.Biltiu Pamfil si Maria,o pereche minunata care se completeaza perfect!La multi ani!

 9. Biblioteca Naruja-jud.Vrancea a spus: 04 august 2009, ora 10:40

  Familia Biltiu nu doarme pe ultima cununa de lauri !….
  Zilele trecute au luat la pas Tara Vrancei ,pentru documentare ,in vederea realizarii unei noi carti. A fost o placere sa-i avem printre noi,la Naruja.
  Ne rugam Bunului Dumnezeu sa-i poarte cu bine pe unde „colinda” prin tarisoara asta…

 10. Prof. I. N. Timis a spus: 08 august 2009, ora 14:36

  Concediu placut si spor in toate!

 11. bibliotecara vesela a spus: 27 septembrie 2009, ora 04:58

  Doamna Mareia si Pamfil,va felicit pentru premii!

 12. ion a spus: 27 septembrie 2009, ora 17:31

  Aceasta lada de zestre”PAMFIL BILTIU” ne lipseste!UNDE ESTI DOMNULE?!

 13. Irina J.Dolha a spus: 25 octombrie 2009, ora 06:55

  Unde ati disparut domnule Pamfil Biltiu din cetate?Nu uitati ca se apropie Craciunul si trebuie sa organizati ceva deosebit ca si in anii trecuti!