Dialoguri intre generatii – O revista editata de juniori, alta de seniorii maramureseni

Scris de Ion Burnar, 07 mai 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

“Eminesciana” o revista a elevilor liceeni

Colegiul National “Mihai Eminescu” din Baia Mare este singura institutie de invatamant care a primit de trei ori la rand titlul de Scoala Europeana. Si cum – la noblesse oblige – editeaza de multi ani o revista de cultura cu aparitie periodica. Un fel de oglinda a activitatii scolare la un moment dat, atat din punct de vedere formativ cat si informativ. Cum aceasta scoala de elita maramureseana este de profil umanist  este firesc ca temele abordate in revista proprie, “Eminesciana”, sa fie axate pe sectiile specifice ei: filologie, stiinte sociale, limbi straine. Sunt prezente in numarul cinci pe 2010, date despre structura anului scolar, proiectele Colegiului, premiile obtinute la fazele nationale ale Olimpiadelor scolare, planuri de scolarizare, etc.

Pe noi ne intereseaza in primul rand textele literare ale elevilor si profesorilor de-acolo, eseistica, articolele si interviurile realizate de elevi pentru elevi, dascali ori parinti, cu impact performant. Astfel am remarcat articolul prof. Ioana Petreus despre laureata Premiului Nobel pentru Literatura, Herta Muller, pe care realizatorul paginii de fata o cunoaste inca de pe vremea cenaclurilor studentesti din Cluj si Timisoara. Articolul se cheama “Premiul Nobel cu radacini romanesti”, din care spicuim: “Obsesia literaturii romane este Premiul Nobel.  N-a fost sa fie. Am avut cateva ocazii, dar tocmai cand sa ne urcam in nobilul tren Nobel, am ajuns  in gara cu cateva minute intarziere. Nume ilustre ale literelor romanesti au fost aproape de lucirea prestigiosului trofeu literar. Pe lista au fost Rebreanu, Arghezi, Lucian Blaga si Nichita Stanescu. Fiecare are legenda lui. In ceea ce-l priveste pe Nichita se spune ca un membru al juriului ar fi exclamat: prea tanar  pentru Premiul Nobel. In anul care s-a incheiat, 2009 literatura romana s-a apropiat cel mai mult de fascinatia ravnitului Premiu. Scriitoarea de origine romana Herta Muller, a fost preferata Academiei Suedeze…” Mai remarcam recenzia Dorei Ghita, clasa a XII-a C, despre o carte a unei foste colege “Micul ghid al marii Uniuni Europene” de Codruta Liliana Filip, un interviu al Ioanei Gratiela Danila (X B) cu dr. Teodor Ardelean si, desigur, texte sau versuri despre patronul scolii, Mihai Eminescu. De notat paginile relizate de elevi in limba franceza, engleza, germana, spaniola. Colegiul de redactie este format din elevi: Cristina Goga, Oana Giurgiu, Andreea Ciobanu, Andreea Ciolte, Gabriel Cotetiu, Viorelia Dan, Anita Hilda Kovacs, Amalia Lupu, Stefania Sopco, coordonati de prof. Ioana Petreus. Directorii institutiei: prof. Marius Craciun, Mirela Ardelean, cons. educativ: Laura Nagy.

“Busola” Nordului Literar in luna aprilie 2010

Seniorii, scriitori din jurul revistei Nord Literar au scos si-n luna ce tocmai s-a-ncheiat, cum o fac de opt ani incoace, la modul constant, un nou numar, in care literatura este bine reprezentata si la un mod academic structurata. Spicuim cateva titluri din publicatia care apare sub egida Consiliului Judetean Maramures: Gheorghe Glodeanu – Literatura si gastronomie – o cronica la cartea Izabellei Krizsanovszki “Facsinatia enograstronomica in literatura romana“. Tot cronici la cartile lui Mircea Petean, Vasile Latis, Petre Dumitriu sau Adrian Marino semneaza: Adela Naghiu, Saluc Horvat, Augustin Cozmuta, Daniel Sitar-Taut. Mai ies in evidenta pagina de poezie a lui Augustin Botis> un eseu despre ex-maramureseanul Ion Pop, de A.L. Cornea si un comentariu al lui Valeriu Oros despre poezia Rodicai Dragomir. O pagina din proza Isabellei Bossi Fedrigotti din Italia este transpusa in romaneste de Liliana Rodica Feder. Numarul este ilustrat cu lucrari ale pictorului Mircea Bochis, la poemele Festivalului Franco-Englez de Poezie din Paris.