De sărbători, românii din trei localităţi de dincolo de Tisa vor citi româneşte

Scris de Lia Bradeanu, 20 decembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

carti-5Institutia Prefectului – Judeţul Maramures, în parteneriat cu Centrul pentru Transformare Socială au organizat, în această toamnă, la Palatul Administrativ din Baia Mare, o acţiune de colectare de carte românească din donaţiile cetăţenilor pentru românii din satele din dreapta Tisei.

În holul Palatului Administrativ au fost amplasate 4 puncte de preluare şi depozitare a cărţilor donate. După o lună, au fost strânse mii de volume în limba română, de la manuale la cărţi de poveşti, de la beletristică la cărţi de specialitate. Două ONG-uri din Bucureşti şi-au adus un aport consistent: Asociaţia Eurocentrica – peste 500 de volume donate şi Asociaţia George Ogăraru pentru cultură şi sport – peste 3.400 de cărţi şi manuale noi sau în stare foarte bună. Datorită ajutorului primit din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, numărul manualelor care vor ajunge la copiii români din Ucraina a crescut semnificativ.

Colegiul Economic “Nicolae Titulescu” a contribuit cu patru computere. Nu în ultimul rând, suntem recunoscători reprezentanţilor altor instituţii de învăţământ, dar şi unor persoane particulare care s-au lăsat impresionate de dorinţa românilor de dincolo de Tisa de a-şi cultiva limba maternă şi de a-şi păstra identitatea.

carti-1

În cursul săptămânii trecute, 10.000 de cărţi, computerele şi o imprimantă au ajuns în ţara vecină. Volumele au ajuns în localitatea Apşa de Mijloc, iar o parte dintre ele au fost distribuite mai departe, în şcolile din satele Dobric şi Plăiuţ. Fiecare dintre cele trei şcoli a primit câte un computer, iar un al patrulea computer şi imprimanta au fost donate Euroclubului din Apşa de Mijloc. Toate cele trei comunităţi sunt formate în proporţie de 90% din români.

Astfel, datorită generozităţii manifestate de conaţionalii noştri, copiii români de peste Tisa se vor putea bucura, de sărbători, de frumoase basme, iar părinţii lor, de fascinante romane în limba lor maternă.