Caruta cu prieteni – Gheorghe Parja si “poporul de scriitori”

Scris de Grigore Ciascai, 25 martie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Programat sa apara in 2010, cu ocazia implinirii de catre autor a rotundei varste de 60 de ani, volumul “Livada cu prieteni si alte imprejurimi” poate fi gasit in librarii zilele acestea.

Cartea confratelui Gheorghe Parja a fost lansata saptamana trecuta, in cadrul Targului de Carte “Gaudeamus” gazduit de Craiova, capitala Olteniei. O lansare de succes, care a adunat la standul Editurii Proema (o prezenta constanta la aceste manifestari) un public avizat, bun si fin cunoscator al fenomenului literar romanesc. Nu putea sa fie altfel, devreme ce lansarea din Banie s-a bucurat de prezenta academicianului Adam Puslojic, bun prieten cu Gheorghe Parja, si Alexandru Petrliceanu, cel care semneaza si prefata cartii. Peste care nu avem cum sa trecem fara a consemna macar cateva randuri, cu adevarat profunde, sustinem noi< “Gheorghe Parja este un mester de aranjamente, de evocatii, de aniversari si serbari, de datine si datini. El nu uita ce uita lumea obisnuita, el repara uitarea noastra, el inregistreaza cu atentie si grija, dragoste si demnitate selectiva. El lauda mereu obarsia si casa noastra, dar si memoria umana, integrala, universala. Limba romana a lui este si lauda cosmica a tuturora. Omul Gheorghe Parja este si Adamul din mine, de glie umana”.

Lume multa in paginile cartii

Cartea, asa cum consemneaza si autorul, este o selectie din editorialele publicate in cotidianul “Graiul Maramuresului” la deja consacrata rubrica “Seismograf”. Gheorghe Parja se dovedeste a fi un atent si migalos cronicar cultural, caruia nu-i scapa absolut nimic. Spun “cronicar” in sens gazetaresc, dar formula nu-l reprezinta nici pe departe. Pentru ca Parja demonstreaza reale calitati de analist profund al cotidianului, uneori aducand in prim plan (daca este nevoie) pildele trecutului, numai si numai pentru a fi convingator. Metoda nu deranjeaza, nu supara, dimpotriva, naste intrebari si da raspunsuri. Blaga, Eminescu, Dumitru Farcas, Gorbaciov, Noica, Arghezi, Stanescu, Mihai Olos, Ioan Alexandru, Elie Wiesel sunt doar o parte dintre “personajele” acestui volum.

Ultima coperta a cartii gazduieste cateva ganduri ale scriitorului Gheorghe Grigurcu< “Daca centrul administrativ al Maramuresului e Baia Mare, centrul sau poetic il reprezinta neindoios ograda lui Gheorghe Parja de la Desesti. Acolo, alaturi de duioasa-i Mama Doca, celebreaza an de an Poezia pe care o poarta in sange”…