Cărţi donate de maramureşeni românilor din Cărbuneşti şi Slatina – Ucraina

Scris de Lia Bradeanu, 17 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un număr de 5.000 de cărţi şi manuale şcolare au ajuns marţi, 16 mai, la românii care locuiesc în localităţile Cărbuneşti şi Slatina, Ucraina, prin grija Instituţiei Prefectului – Judeţul Maramureş. Cărţile au fost donate de maramureşeni şi de alţi români în cadrul acţiunii de colectare organizate de Instituţia Prefectului şi Centrul pentru Transformare Socială toamna trecută.


În holul Palatului Administrativ au fost amplasate în luna octombrie 4 puncte de preluare şi depozitare a cărţilor donate. În decurs de o lună, au fost strânse mii de volume în limba română, de la manuale la cărţi de poveşti, de la beletristică la cărţi de specialitate. Două ONG-uri din Bucureşti şi-au adus un aport consistent: Asociaţia Eurocentrica – peste 500 de volume donate şi Asociaţia George Ogăraru pentru cultură şi sport – peste 3.400 de cărţi şi manuale noi sau în stare foarte bună.

Datorită ajutorului primit din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, numărul manualelor donate a crescut semnificativ. Parte din aceste volume au ajuns în comunităţile româneşti din Apşa de Mijloc, Dobric şi Plăiuţ în cursul lunii decembrie. În luna februarie, volohii din Poroşcovo şi din câteva localităţi învecinate au primit un dar constând în 1.000 de abecedare şi cărţi pentru preşcolari.

Marţi, 16 mai, Adrian Dan Pop, directorul Cancelariei Prefectului, şi Răzvan Roman, consilier în cadrul Serviciului Afaceri europene, dezvoltare economică şi conducerea serviciilor publice deconcentrate, s-au deplasat în Ucraina, ducând cu ei 5.000 de cărţi. Ele au fost donate Liceului “Mihai Eminescu” din Slatina şi Şcolii româneşti din Cărbuneşti. Cărţile vor fi sortate de bibliotecarii şcolii şi vor fi disponibile pentru elevii celor două instituţii de învăţământ.

Astfel, ultimul transport de cărţi a ajuns în Ucraina, de acum românii de dincolo de Tisa putându-se bucura de întreaga donaţie a maramureşenilor, care a numărat circa 15.000 de volume. Gestul iubitorilor de carte din Maramureş a fost apreciat de fraţii noştri din Ucraina, care s-au arătat încântaţi şi recunoscători. Prin intermediul cărţilor de beletristică, de ştiinţă, al cărţilor pentru preşcolari şi al manualelor donate, românii de dincolo de Tisa vor rămâne aproape de limba română şi vor putea să se bucure de operele scriitorilor români.