Carte românească din Maramureş pentru volohii din Poroşcovo

Scris de Lia Bradeanu, 06 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O mie de abecedare şi cărţi pentru preşcolari au ajuns, sâmbătă, în comunitatea de volohi din Poroşcovo, prin grija Instituţiei Prefectului – Judeţul Maramureş. Cărţile au fost donate de maramureşeni şi de alţi români în cadrul acţiunii de colectare organizate de Instituţia Prefectului şi Centrul pentru Transformare Socială toamna trecută.

În holul Palatului Administrativ au fost amplasate în luna octombrie 4 puncte de preluare şi depozitare a cărţilor donate. În decurs de o lună, au fost strânse mii de volume în limba română, de la manuale la cărţi de poveşti, de la beletristică la cărţi de specialitate. Două ONG-uri din Bucureşti şi-au adus un aport consistent: Asociaţia Eurocentrica – peste 500 de volume donate şi Asociaţia George Ogăraru pentru cultură şi sport – peste 3.400 de cărţi şi manuale noi sau în stare foarte bună. Datorită ajutorului primit din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, numărul manualelor donate a crescut semnificativ. Parte din aceste volume au ajuns în comunităţile româneşti din Apşa de Mijloc, Dobric şi Plăiuţ în cursul lunii decembrie. Acum, a venit momentul să ne îndreptăm atenţia asupra comunităţii de volohi din Poroşcovo şi din câteva localităţi învecinate.

Pe teritoriul Ucrainei, la  170 km distanţă de Slatina, trăiesc volohii. Volohii sunt oameni săraci, marginalizaţi şi, în mare parte, analfabeţi. Ei vorbesc limba română aşa cum se vorbea acum 3 sau 4 secole, presărată cu cuvinte împrumutate din alte limbi. Creşterea demografică în comunitatea de volohi este foarte mare, astfel că mai bine de jumătate dintre volohi sunt copii. Un fel de lideri ai comunităţii sunt pastorul Ioan Pătraş şi învăţătoarea Gabriela Pătraş, care pun mult suflet în alfabetizarea membrilor comunităţii.

Sâmbătă, 4 februarie, Adrian Dan Pop, directorul Cancelariei Prefectului, s-a deplasat în Ucraina, ducând cu el o mie de cărţi. Abecedarele şi cărţile pentru preşcolari au fost donate Bisericii Baptiste din Poroşcovo, mai exact pastorului Ioan Pătraş, care, desfăşurând de câţiva ani activităţi educative, cunoaşte comunitatea şi ştie exact cine ar avea mai multă nevoie de aceste donaţii. De asemenea, pastorul Pătraş desfăşoară astfel de activităţi şi în alte sate locuite de volohi, situate în apropiere. “Acesta e doar un prim pas pe care am reuşit să-l facem. Sperăm că în continuare vom desfăşura şi alte proiecte de susţinere a comunităţii volohe, cu ajutorul unor persoane sau organizaţii binevoitoare”, a declarat Adrian Dan Pop. Prin grija unor oameni cu iniţiativă, în cadrul acestei deplasări li s-au donat volohilor din Poroşcovo nu doar cărţi, ci şi hrană şi îmbrăcăminte.

 

  1. ANA CHIRA a spus: 08 februarie 2017, ora 11:49

    APRECIEZ PREOCUPAREA DUMNEAVOASTRA PENTRU SOARTA ACESTOR FRATI AI NOSTRI VITREGITI DE SOARTA FELICITARI

  2. tisasomes a spus: 14 februarie 2017, ora 11:36

    Am vazut filmuletul cu volohii(romanii) din Poroscovo si am ramas uimit cum de n-a stiut nimeni pana acum de aceasta comunitate si cum de si-au pastrat limba fiind departe de Romania .Feliciari celor care ia-au descoperit si se ocupa de ei si felicitari si domnului prefect pentru actiunea de ajutorare pe care a inceput-o.Faceti cunoscut aceasta actiune si in judetul Satu Mare