CAMPANIE – Înfrăţirea de vară dintre români şi moldoveni

Scris de Lia Bradeanu, 06 iulie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

fratii-in-veci-vor-fi-fratiBasarabenii sunt fraţii românilor dar de acum încolo există o platformă online care face exact asta: înfrăţeşte oamenii din România şi Republica Moldova. Ţinta: 100 000 de înfrăţiri realizate în această vară.

 Dacă eşti din Chişinău sau din Bucureşti, pe siteul www.basarabia-acasa.ro poţi să îţi găseşti un „frate” şi chiar să călătoreşti pentru a vedea celălalt mal de Prut. Ideea a venit din partea organizaţiilor unioniste, care anul acesta au înfrăţit primăriile şi liceele între ele. Sub genericul „Vara înfrăţeşte Ţara”, fiecare persoană din România va avea oportunitatea de a vizita gratuit Republica Moldova şi fiecare locuitor din Republica Moldova va putea afla tot ce îşi doreşte despre România chiar din teren.

 

Startul campaniei se dă simbolic printr-un flash-mob vineri, ora 18:00, la Kilometrul Zero al României (Bucureşti- Piaţa Sfântu Gheorghe), la care participa deopotrivă bucureşteni şi basarabeni. În cadrul evenimentului se vor ocupa toate bornele kilometrice ale oraşelor româneşti şi se acoperă distanţele dintre ele.

Însă nimeni nu te împiedică să îţi cauţi deja un frate virtual, folosind platforma online basarabia-acasa.ro. Organizatorii invită pe toţi doritorii să o facă: „Cel mai bun plan de vacanţă este acela în care mergi să îţi vezi fraţii pe care nu i-ai cunoscut decât din manualele de istorie, în care călătoreşti la mare şi la munte, în care vizitezi gospodării cu oameni harnici şi primitori. Azi este momentul să ne reîntregim familia şi cercul de prieteni, să dăm mână cu mână peste Prut, trecându-l cu încrederea că mâine ne vom regăsi în interiorul unui stat puternic şi stabil. Azi este momentul să înfrăţim om cu om”, a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

După ce pe parcursul ultimului an, 1000 de primari din România şi Republica Moldova au perfectat acorduri de înfrăţire şi 450 de licee din dreapta Prutului au stabilit parteneriate cu 450 de licee din stânga Prutului, a venit rândul înfrăţirii populaţiei din România şi Republica Moldova. Organizatorii estimează realizarea anul acesta a 100 000 de înfrăţiri între cetăţenii celor două state, materializate prin vizite reciproce.