Breviar

Scris de Ion Burnar, 18 iunie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Manifestari sub semnul lui Eminescu la Salistea de Sus

– La Scoala Generala, a carui patron spiritual este Mihai Eminescu, a avut loc un simpozion omagial, cu ocazia implinirii a 121 de ani de la trecerea in nefiinta a Poetului National. Elevii au prezentat principalele repere din viata si opera eminesciana, au sustinut un microconcert si au recitat din versurile poetului. De asemenea membrii Cenaclului “Semnal” din localitate, condus de prof. Simion Iuga, directorul Casei de Cultura, au sustinuit, la randul lor o intrunire festiv-comemorativa.

– La biblioteca oraseneasca “Ion Iuga” din aceeasi localitate, profesoara Simona Brici si bibliotecara Ileana Pop, au prezentat in fata publicului un proiect intitulat “Scriitori maramureseni”, din opera carora, elevii clasei a VIII-a au realizat un moment literar-muzical.

Eminescu de la Teatrul Ararat

Actorii Teatrului Independet Ararat din Baia Mare au realizat cu sprijinul Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu” spectacolul “Pe mine mie… reda-ma”. Scenariul si regia: actorul Claudiu Pintican, coregrafia Alina Szasz. Au cantat si recitat din opera eminesciana: Casandra Hausi, Diana Podareanu, Adriana Covaci, Dana Ilie Barbosu, Anton Tauf. Coloana sonora a fost realizata de compozitorul Calin Ionce.

Prezente din Maramures in Olanda

Pictorul Grigore Mihus din Baia Mare, membru al Asociatiei Artistilor Plastici din Maramures, sustinuta de Centrul Creatiei Populare, a obtinut mentiune la un festival de arta plastica din Tara Lalelelor. El a fost insotit de inca trei maramureseni, a caror lucrari s-au bucurat de atentia colegilor din alte tari ale UE sau ale vizitatorilor. Vom reveni!

Lansari de carti maramuresene in Oltenia

La Festivalul International de Literatura “Tudor Arghezi” de la Tg. Jiu, Florica Bud si-a lansat ultimele volume pe 2010, in prezenta unor personalitati ale vietii culturale din zona: Gheorghe Grigurcu, Gabriel Chifu, Horia Garbe, Nicolae Dragos, Nicolae Tzone, Gheorghe Ungureanu etc. Aceeasi lansare a avut loc si in alte localitati din judetul de pe malurile Oltului.

Am primit cartile:

– „Un om din Est”, de Ioan Grosan, un roman aparut anul acesta la Editura „Noul Scris Romanesc” – Tractus Arte” din Bucuresti.

– „Dumnezeu si mersul istoriei”, de Nicolae Iuga, Editura „Limes” din Cluj-Napoca (eseuri).

– „Learn To Sing My Mother Said – Song of the Women of Breb Maramures”, de Sanda Golopentia (USA), editata de Centrul Judetean de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale Maramures (cercetarii etnologice).

– „Miscarea Literara”, revista de literatura, arta, culturala, Bistrita. Cartile si publicatiile vor fi semnalate in functie de necesitatile redactionale.