98 de artisti si-au expus lucrarile in cadrul Salonului de Primavara

Scris de Marius Paşca, 06 mai 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Expozitia face parte din manifestarile dedicate Zilei Artistului Plastic baimarean

Ziua Artistului Plastic baimarean, sarbatorit in data de 5 mai, a devenit un eveniment de traditie pentru urbea noastra. De altfel, Baia Mare este singurul oras din tara care isi onoreaza artistii printr-o hotarare a autoritatilor intr-o zi dedicata acestora. Uniunea Artistilor Plastici din Romania, filiala Baia Mare, alaturi Consiliul Judetean Maramures si Primaria Baia Mare au organizat ample manifestari cu aceasta ocazie.

Manifestarile dedicate acestei zile au inceput cu o intalnire a artistilor baimareni la sediul primariei, dupa care a urmat depunerea de coroane de flori la mormintele artistilor din cimitirele Dealul Florilor, La Nuci si Horea. De asemenea, la Complexul Expozitional „Colonia Pictorilor” a avut loc vernisajul expozitiei „Salonul de Primavara 2010”, eveniment in cadrul caruia Primaria a decernat Marele Premiu pentru Arte Plastice 2010.

„Salonul de primavara” se numara printre cele mai importante evenimente expozitionale din cadrul centrului artistic baimarean. In acest an au fost expuse 176 de lucrari semnate de 98 de artisti baimareni. Lucrari de pictura, sculptura, grafica, arte textile, imagini computerizate sau design vestimentar, toate au putut fi admirate in cadrul expozitiei. Evenimentul din acest an a fost deschis de presedintele UAP Baia Mare, Nicolae Suciu.

Printre cei care au mai luat cuvantul s-a numarat Adalbert Mehes, presedintele Comisiei de cultura din cadrul Primariei, precum si criticul de arta Tiberiu Alexa, care a vorbit despre importanta acestei zilei dedicata artistilor, oferind de asemenea informatii despre lucrarile expuse.

Marele premiu, acordat lui Mihai Olos

Momentul mult asteptat a fost decernarea Marelui Premiu pentru Arte Plastice 2010, premiu care a revenit in acest an artistului Mihai Olos pentru contributia sa la promovarea artei si culturii din centrul artistic bamarean la nivel national si international.

Mihai Olos s-a nascut pe 26 februarie 1940, in localitatea Arinis. A absolvit Institutul Pedagogic din Cluj-Napoca, de-a lungul timpului avand mai multe stagii in Germania. Un artist cu o personalitate complexa< pictor, poet, sculptor, filosof. Mihai Olos s-a facut remarcat prin creatiile sale atat in Romania, cat si in strainatate. Are lucrari expuse in colectii din Japonia, Italia, Germania, Ungaria si, bineinteles, Romania. La inceputul anilor ’90 acesta s-a mutat in Germania, unde locuieste si azi. Deoarece nu a putut fi prezent la eveniment, premiul a fost preluat de sotia sa, Ana Olos. Primarul interimar al Baii Mari, Mircea Dolha, a declarat ca pe viitor va sprijini si alte proiecte culturale. De asemenea, prezent si el la eveniment, deputatul Catalin Chereches sprijina tinerii artisti sa duca mai departe traditiile centrului artistic baimarean. Astfel, el a acordat personal doua premii care au revenit tinerilor Andra Anisoreac si Marius Todea, ambii studenti in anul II la sectia de pictura din cadrul Universitatii de Nord.