150 de ani de la infiintarea Asociatiunii pentru cultura poporului roman din Maramures

Scris de Ioan Johnny Popescu, 07 februarie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Din comitetul de conducere au facut parte personalitati de marca ale vietii politice si spirituale

Unul dintre momentele cele mai importante din istoria Maramuresului este infiintarea, la 5 februarie 1861, a Asociatiunii pentru cultura poporului roman din Maramures, organizatie care a contribuit la emanciparea culturala si nationala a romanilor, la pastrarea, conservarea si transmiterea elementelor de identitate cultural-nationala locala. La 3 septembrie 1860, la Sighet se constituie o comisie de initiativa care hotaraste intocmirea statutelor viitoarei asociatii, careia ii revenea misiunea de a infiinta Preparandia Romana.

La 5 februarie este ales comitetul de conducere, alcatuit din comitele suprem al comitatului (Iosif Man – presedinte, Mihail Pavel – vicepresedinte, Petru Mihalyi – secretar), avand printre membri personalitati de marca ale vietii politice si spirituale maramuresene, dintre care in timp s-a evidentiat si dr. Ioan Mihalyi de Apsa. Cu toate ca statutele asociatiei n-au fost aprobate de guvern decat in anul 1868, ea si-a inceput activitata inca din anul infiintarii, pregatind peste 120 de invatatori romani. In 1870, Preparandia a fost nevoita sa-si inceteze activitatea, asociatia limitandu-se la organizarea unui internat – ridicat in anul 1886 – in care si-au gasit adapost elevii si studentii romani care frecventau scolile din oras. Tot in cadrul asociatiei, in anul 1867, a luat fiinta prima societate de lectura a romanilor maramureseni, „Dragosiana”, in care se citeau ziare si carti in limba materna, se organizau sedinte literare si a fost creata o biblioteca.

Se incearca valorificarea potentialului stiintific

Cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la infiintarea la Sighet a Asociatiunii pentru cultura poporului roman din Maramures, la Sighetu-Marmatiei s-a constituit Asociatia Doctorilor in Stiinte din Maramuresul Istoric, „Marmatia Academica”. Este o organizatie neguvernamentala, menita a „valorifica potentialul stiintific al Maramuresului Istoric, stimularea si afirmarea activitatii stiintifice si culturale prin infiintarea unei publicatii trimestriale, sustinerea unei rubrici stiintifice la postul Radio Sighet, organizarea unui simpozion anual si a unor manifestari cultural-artistice. Cum evenimentul a avut loc la initiativa dr. Ioan Dorel Todea – redactor coordonator al postului Radio Sighet, asociatia va avea deocamdata sediul la acest post teritorial de radio. In vederea redactarii statutului asociatiei si a regulamentului de functionare, au fost desemnati sapte membri, respectiv dr. Vasile Cureleac, dr. Marin Ilies, dr. Ioan Iuga, dr. Vasile Mih, dr. Ioan Petrovai, dr. Dorel Todea precum si drd. Stefan Beres.