130 de ani de activitate corală la Şomcuta Mare

Scris de Vasile Gherman, 10 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În Şomcuta Mare şi localităţile aparţinătoare tradiţia corală este la ea acasă. An de an au loc activităţi specific la care sunt invitate coruri din judeţ şi din ţară. Anul acesta este unul special, pentru că se împlinesc 130 de activitate, eveniment care va fi marcat într-un mod festiv.

Primăria şi Consiliul Local Şomcuta Mare, împreună cu Asociaţia corală „Glasul Chioarului” (preşedinte Aurica Groşan), cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş organizează un concert coral aniversar pentru a marca 130 de ani de la înfiinţarea corului din Şomcuta Mare. Evenimentul va avea loc duminică, 19 mai, de la ora 14.00, la Casa de Cultură „Aurel Buteanu” Şomcuta Mare.

Vor concerta corurile: „Glasul Chioarului” din Şomcuta Mare (dirijor prof. Iustin Podăreanu), „Ofreu” Curtea de Argeş (dirijor Alexandru Ionescu), „Reuniunea română de cântări” Săliştea Sibiului (dirijor prof. Florin Soare), „Armonia Chioreană” Ciolt (dirijor Eugen Indre), „Buciumenii Chioarului” Buciumi (dirijor Gelu Hotea), Corul bărbătesc din Finteuşu Mare (dirijor prof. Andrei Dragoş), „Cânturi din Chioar” Vălenii Şomcutei (dirijor Răzvan Paşca).

Corul din Şomcuta Mare a fost înfiinţat în anul 1889, fiind primul cor organizat şi aprobat de autorităţi sub denumirea de „Reuniunea de cântări a pugarilor români din Şomcuta Mare”, dirijat de Elie Pop. Din 1978 corul şi-a luat denumirea de „Glasul Chioarului”. De-a lungul timpului, activitatea corului din Şomcuta a fost recompensată cu premii şi distincţii, iar în 7 mai 2010 a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de ofiţer din partea şefului statului.

„Corul din Şomcuta este printre puţinele din ţară care se pot mândri cu o activitate atât de îndelungată. Succesul înregistrat pe scene importante demonstrează nivelul înalt şi aprecierea de care se bucură corul. La mulţi ani şi multe împliniri membrilor şi coordonatorilor corului Glasul Chioarului”, a punctat Gheorghe Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare.

V. Gherman