Peste 35.0000 de oameni la protestele împotriva legilor justiţiei

Scris de Mioara Maxim, 05 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Platforma Romania 100

Platforma Romania 100

Uniunea Salvaţi România şi Platforma România 100 vor participa la marşul anunţat pentru duminică seara, sub denumirea ”NU vrem să fim o naţie de hoţi!”, pe reţelele de socializare anunţându-şi prezenţa circa 10.000 de oameni.

UPDATE 21.50. Protestele s-au încheiat

UPDATE 21.16: Protestatarii au ocupat o parte din Bulevardul Libertăţii, în faţa Palatului Parlamentului, şi scandează lozinci împotriva PSD şi a parlamentarilor.

Coloana este însoţită de un dispozitiv impresionant de forţe de ordine, inclusiv jandarmi călare.

La protest participă şi politicieni, printre aceştia numărându-se fostul premier Dacian Cioloş, fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună şi liberalul Florin Cîţu.

Dacian Cioloş nu a vrut să vorbească cu presa, a preferat însă să facă poze cu protestatarii.

Raluca Turcan (PNL) s-a fotografiat, la protest, în fruntea coloanei de oameni care au ieşit în stradă.

Oamenii strigă: ”Veniţi cu noi, vă fură şi pe voi!”, ”Justiţie, nu corupţie!”, ”Nu vrem să fim conduşi de hoţi!”, ”PSD, ciuma roşie!”, ”Marş afară, trădători de ţară!”, ”Aţi minţit poporul cu televizorul!”, ”Jos Tăriceanu, Dragnea, Toader şi tot neamul!”, ”CCR, sluga PSD!”, ”DNA să vină să vă ia!”, ”Olguţa, demisia!”, ”ALDE şi PSD, aceeaşi mizerie!”.

DIGI 24 anunţă cel mai mare număr de protestatari 20.000 în Bucureşti, 35.000 în toatîă ţara.

UPDATE 20.35. Coloana de manifestanţi a ajuns la Palatul Parlamentului. Primii protestatari intră în Piaţa Constituţiei, punctul final al protestului.

UPDATE 20.20. Manifestanţii se apropie de Piaţa Constituţiei. Între timp, coloana de protestatari se întinde până aproape de Universitate. Fostul premier Dacian Cioloş participă la protestul din Bucureşti.

Aproximativ 4.000 de persoane protestează în centrul oraşului Cluj-Napoca. este 2.000 de oameni manifestează în centrul municipiului Sibiu împotriva PSD într-un miting neautorizat. Peste 300 de persoane protestează şi în Ploieşti împotriva modificării Legilor Justiţiei. La Iaşi, peste 500 de persoane au venit în Piaţa Unirii. Aproximativ 50 de persoane au protestat în tăcere în faţa Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud.  Circa 2.500 de persoane protestează în Piaţa Victoriei din Timişoara. La Braşov s-au adunat peste 5.000 de oameni, 200 la Constanţa, 1.000 la Galaţi.

UPDATE 20.10. Jandarmeria estimează că în Capitală au ieşit în stradă aproximativ 9.000 de oameni.

UPDATE 19.52. Coloana de protestatari a ajuns în Piaţa Universităţii, unde au păstrat un moment de reculegere şi au intonat imnul României.

UPDATE 19.45 Peste 25.000 de oameni protestează în ţară şi diaspora, notează DIGI 24.

UPDATE 19.25. DIGI 24 estimează că peste 20.000 de oameni au ieşit în stradă în toată ţara, 12.000 de protestatari în Capitală. Alte televiziuni menţionează câteva mii. La Cluj-Napoca şi Timişoara numărul protestatarilor a ajuns la 5.000.

UPDATE 19.20: Au apărut şi primele incidente la protestul ”Nu vrem să fim o naţie de hoţi”. Câteva sute de persoane au ieşit în stradă la Galaţi, iar la un moment dat aceştia s-au îmbrâncit cu jandarmii, cel mai probabil pentru că nu erau mulţumiţi de ţarcul impus de forţele de ordine.

UPDATE 19.00. Protestatarii din Piaţa Victoriei au pornit în marş spre Palatul Parlamentului. Potrivit digi 24 sunt peste 10.000 de protestatari în Capitală. În Piaţa Unirii din Cluj-Napoca s-au strâns peste o mie de persoane. În faţa Prefecturii din Braşov s-au adunat peste cinci sute de persoane. În centrul Craiovei s-au adunat aproximativ 150 de persoane. De asemenea, câteva zeci de persoane s-au strâns şi în centrul oraşului Slatina, dar şi în Râmnicu Vâlcea. Şi la Sibiu au ieşi la proteste peste 1.000 de persoane.

UPDATE 18.55: Proiectul de modificare a Legilor Justiţiei, susţinut de coaliţia PSD-ALDE, i-a scos pe români în stradă chiar şi în Franţa. Mai mulţi români s-au adunat la Paris pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de încercările aleşilor celor două partide de a reînvia prevederile controversatei OUG13.

”În Franţa hoţii sunt acuzaţi, în România sunt deputaţi!”, este mesjaul afişat de un alt protestatar.

UPDATE 18.50. Potrivit digi24 peste 7.000 de bucureşteni s-au strâns în Piaţa Victoriei. România TV estimează la 1.500 numărul protestatarilor din Capitală. Sunt peste 10.000 de oameni în toată ţara, potrivit digi24.

Protestatarii continuă să sosească, sunt de toate vârstele, poartă steaguri tricolore, au vuvuzele şi tobe, dar şi pancarte pe care se pot citi sloganuri precum: ‘Jos PSD, ciuma roşie’, ‘Vrem justiţie independentă’, ‘Ce aşteptaţi, o nouă dictatură?’, ‘Democraţia este sub asediu’, ‘Alegeri anticipate’. Protestatarii strigă: ‘Justiţie, nu corupţie!’, ‘PSD, ciuma roşie!’, „Liviu Dragnea nu uita, România nu e a ta!’.

UPDATE 18,45. Surse din cadrul Jandarmeriei Române şi Primăriei Capitalei susţin că nu a fost primită nici o solicitare de autorizare a vreunui protest în Piaţa Victoriei sau zona adiacentă. Prin urmare protestele sunt unele neautorizate.

În ciuda acestui fapt încă de dimineaţă un dispozitiv impresionant al Jandarmeriei a fost instalat în zona Pieţei Victoriei.

UPDATE 18:40. Numărul oamenilor din Piaţa Victoriei a depăşit 5.000. În continuare oamenii continuă să vină în faţa Guvernului în număr mare. În principalele oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Galaţi, Iaşi, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Bacău – s-au adunat sute de oameni.

UPDATE: 18.35. Circulaţia a fost parţial blocată în Piaţa Victoriei. La protest sunt peste 2.000 de persoane. Se strigă ”PSD, ciuma roşie!” sau ”Nu vrem să fim o naţie de hoţi!”

UPDATE 18.20: În Piaţa Victoriei din Capitală s-au strâns aproximativ 500 de protestatari. La Cluj Napoca sunt circa 300 de oameni în Piaţa Unirii.

UPDATE: Liberalii anunţă că vor participa la protestul ”Nu vrem să fim o naţie de hoţi! ”

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a anunţat, duminică, pe Facebook, că liberalii se alătură protestelor anunţate pentru duminică seara, afirmând că ”atacul la Justiţie pentru interese personale şi haosul din economie trebuie să înceteze”.

 

”Membrii USR vor participa, duminică, la demonstraţiile declanşate în toată ţara pentru a opri asaltul PSD împotriva Justiţiei. Toate forţele reformiste trebuie să spună, într-un glas: Nu vrem să fim o naţie de hoţi!

România este în pericol să devină un stat eşuat şi avem datoria să ne opunem acţiunilor PSD care vor să întoarcă România în vremea când niciun politician nu putea fi tras la răspundere pentru furtul din bani publici şi abuzul în funcţie. O facem în Parlament, o vom face şi în stradă.Suntem într-un război purtat de PSDul condus de Liviu Dragnea, un politician condamnat penal, împotriva românilor care-şi doresc o societate dreaptă, modernă şi prosperă. Putem să-i oprim! Am reuşit cu Roşia Montană, cu Marţea Neagră, cu OUG 13”, se arată într-un anunţ postat pe pagina de Facebook a USR.

Un apel ”la acţiune şi implicare” a venit şi din partea Platformei România 100, condusă de fostul premier Dacian Cioloş.

”România este într-un moment de cumpănă. Dincolo de orice dezbatere şi argumente raţionale, maşinăria de vot PSD-ALDE este gata să treacă prin Parlament pachetul de modificări la legile justiţiei propus de „Comisia Iordache”. Proiectul PSD-ALDE reprezintă un atac direct împotriva independenţei justiţiei din România. Următoarele zile sunt decisive. Ele vor hotărî dacă România rămâne un stat de drept sau va fi aruncată la periferia Uniunii Europene, cu o justiţie subordonată politic, cu o clasă politică aşezată deasupra legii, fără oprelişte la jefuirea banului public. Susţinem o Românie fără corupţie, în care nicio forţă politică nu trebuie să pună oprelişti justiţiei sau să slăbească statul de drept – acesta este primul punct al Manifestului fondator al Platformei România 100. În aceste zile, când injustiţia riscă să devină lege, te chemăm să participăm împreună la aceste proteste”, se arată într-un comunicat al Platformei ”România 100”.

Liderii PNL şi PMP nu şi-au exprimat poziţia faţă de protestul de duminică. Doar senatorul liberal Florin Câţu a anunţat că va participa la marşul ”NU vrem să fim o naţie de hoţi!”, notează Mediafax.

”Aşa cum am promis şi am declarat public, la 18:00 sunt în piaţă. Voi ce faceţi? #curajhaicasepoate”, a scris Cîţu pe Facebook.

Protestatarii se vor aduna în Piaţa Victoriei din Capitală în jurul orei 18.00, iar la 19.00 vor să plece în marş spre Parlament.

Un marş este anunţat şi în Suceava, unde manifestanţii se vor strânge în faţa Prefecturii, pentru ca mai apoi să plece spre sediul PSD. Alte proteste vor fi organizate în Craiova (Piaţa Mihai Viteazu), Cluj-Napoca (Piaţa Unirii), Galaţi (Prefectură), Târgu Mureş (Prefectură), Iaşi (Piaţa Unirii), Constanţa (Prefectură), Oradea (Piaţa Unirii), Timişoara (Piaţa Victoriei), Sibiu (Piaţa Mare), Braşov (Prefectură), Rădăuţi (Catedrală, cu marş spre Primăria Rădăuţi), Focşani (Piaţa Unirii), Târgu Ocna (Primărie). De asemnea, şi românii din diaspora şi-au anunţat susţinerea pentru cei de la Bucureşti, organizând manifestaţii asemănătoare şi în Berlin (în faţa Ambasadei), Zurich, Roma şi Paris.