Strategia de Dezvoltare Durabilă a Maramureşului ar putea cuprinde două strategii sectoriale: una investiţională şi una pe turism

Scris de Lia Bradeanu, 16 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Comisia de Strategii, Proiecte Comunitare şi Relaţii Internaţionale a Consiliului Judeţean Maramureş s-a întrunit în şedinţă miercuri, 15 martie 2017, la convocarea preşedintelui comisiei, Cristian Anghel, pentru a dezbate proiectele prioritare ale judeţului prinse în Strategia de Dezvoltare Durabilă 2014 – 2020.

Pe lângă membrii comisiei, la discuţii a participat şi conducerea executivă a judeţului, dar şi reprezentanţi ai aparatului propriu al Consiliului Judeţean. Pe ordinea de zi s-au aflat două puncte importante, respectiv Strategia de Dezvoltare Durabilă şi zona de relaţii internaţionale, cel de-al doilea subiect fiind prezentat de Mihaela Liţe, şef Birou Relaţii Externe din cadrul CJ Maramureş.

Pe lângă înfrăţirile active cu Jasz- Nagykun –Szolnok – Ungaria, cu Ivano Frankivsk , cu Veneto – Italia, cu Panevezys (municipalitate şi district)– Lituania şi cu Flevoland – Regatul Ţărilor de Jos, există şi relaţii de cooperare active cu Szabolcs Szatmar Bereg – Ungaria şi cu Saxony Anhalt – Germania. CJ Maramureş face parte din Adunarea Regiunilor Europei ARE din 1997, din Federaţia Europeană a Agenţiilor şi Regiunilor pentru Energie şi Mediu – FEDARENE şi din Euroregiunea Carpatică, ce reuneşte regiuni şi judeţe din Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Ungaria, care se gasesc în arealul Munţilor Carpaţi. Pe rând, la cuvânt s-au înscris consilierii judeţeni Anton Rohian, Gheorghe Mihai Bârlea şi Marinel Kovacs.

Prezent la această întâlnire, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea a subliniat faptul că, în strategia mare de dezvoltare a judeţului va propune plenului CJ, după adoptarea bugetului, să fie cuprinse două strategii sectoriale.

”Mă refer aici la o strategie investiţională a judeţului, care va duce la identificarea tuturor oportunităţilor de investiţii. Mai exact, propun ca în cazul fiecărui UAT în parte să cunoaştem terenurile care ar putea fi puse la dispoziţia investitorilor, dacă există sau nu utilităţi în zonă, ce costuri implică aducţiunea de apă, gaz sau curent, ce înseamnă piaţa forţei de muncă în comunitatea respectivă, care este salariul mediu.

Un astfel de studiu putem noi să îl prezentăm fiecărui investitor interesat şi chiar să îl trimitem ambasadelor. A doua strategie sectorială pe care o voi propune colegilor consilieri judeţeni, după ce vom adopta bugetul, este o strategie pe turism. Şi aici, studiul va cuprinde tot: turism montan, cultural, ecumenic”, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

În ceea ce priveşte relaţiile internaţionale, în opinia şefului administraţiei judeţene aceasta este o altă discuţie care trebuie să aibă loc la nivelul Consiliului Judeţean, într-o dezbatere la care să participe toţi consilierii de la toate partidele politice. ”Nu cred că o majoritate trebuie să conducă o minoritate, iar dacă nu suntem toţi de acord că parteneriatele internaţionale sunt bine-venite, atunci vom renunţa la o parte dintre ele. La nivelul CJ trebuie să fie un consens între toţi aleşii judeţeni, pentru a nu exista interpretări ulterioare”, a conchis preşedintele CJ Maramureş.

Această primă şedinţă a Comisiei de Strategii, Proiecte Comunitare şi Relaţii Internaţionale a Consiliului Judeţean Maramureş urmează să fie repetată, în întâlniri viitoare, pentru ca fiecare proiect cuprins în Strategia de Dezvoltare Durabilă a judeţului să fie dezbătut punctual, iar apoi urmează să se facă o prezentare plenului CJ Maramureş.