Sex vandut prin anunturi de mica publicitate

Scris de Angela Sabau, 22 noiembrie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pagini intregi de anunturi pentru prostitutie, intr-o tara in care aceasta „meserie este ilegala

Pagini intregi de anunturi din ziarele locale sau nationale sunt destinate vanzarii de sex. Chiar daca acest lucru este ilegal in Romania, anunturile respective sunt insotite de “poze reale” si numere de telefon.

Personajele isi publica pozele proprii, iar cei care ar trebui sa le vada inchid ochii. Nu degeaba i se spune cea mai veche meserie din lume, insa nimeni nu observa ca, desi ilegal, fenomenul ia amploare si se dezvolta constant, pe parcursul anilor. Daca anii trecuti se facea “mai cu perdea”, clientii se mai fereau de lumina zilei, astazi, fetele isi fac “rondul” nonstop in zona fostei flotatii fara nici cea mai mica jena. Ziua si noaptea. Ca noutate, ele au gasit o formula de a lupta cu frigul din noptile geroase< se incalzesc in jurul unui foc mare, asemanator celui de tabara.

Daca te apropii de ele, vezi ca unele par sa mai aiba mult pana la varsta majoratului si te intrebi de ce societatea nu face nimic pentru ele. Poate ca ar avea o sansa daca sistemul de protectie sociala ar functiona. Numai ca reprezentantii de la Protectia Copilului spun ca “nu au sesizari, iar daca nu s-a facut sesizare, ei nu pot interveni”. Acesta este raspunsul invariabil pe care il da Lavinia Orzac, directorul adjunct al institutiei, de cate ori este intrebata despre vreun caz asemanator. Asa a raspuns si acum. “Este de datoria politiei. Daca ei constata ca un copil se prostitueaza, noi trebuie sa fim sesizati”, a venit raspunsul si de aceasta data.

Politistii, in schimb, spun ca e foarte greu de demonstrat infractiunea de prostitutie, iar pentru a se intocmi dosarul penal, trebuie dovedit ca persoana in cauza a savarsit fapta in forma continuata.

“Trebuie sa putem dovedi, e nevoie si de declaratii de la barbatii care au platit pentu acest serviciu, iar aceasta actiune trebuie dovedita ca s-a petrecut in forma continuata. Faptul ca noi le gasim pe varianta asteptand nu dovedeste ca ele se prostitueaza, iar in acest caz ele pot fi amendate doar la Legea 61, cu privire la linistea si ordinea publica”, a precizat comisar de politie Ileana Georgeta Velea, din cadrul IPJ Maramures. Aceasta a mai aratat ca, de la inceputul anului si pana acum, oamenii legii au facut cercetari in 31 de dosare cu privire la prostitutie, acestea aujngand pe rolul instantelor. Despre minorele care se prostitueaza, aceasta a precizat ca foarte rar se intampla ca ele sa ajunga acolo din proprie initiativa. “De regula sunt trimise ori de proxenet, ori chiar de parinti”, a precizat ea. Pe de alta parte, jandarmii au aplicat 882 de sanctiuni pentru prostitutie, de la inceputul anului si pana acum, in echipe mixte sau independente.

“Noi desfasuram constant actiuni de combatere a prostitutiei, dar, din pacate, noi le sanctionam, iar ele se intorc mereu la aceeasi meserie”, a precizat locotenent Mirela Avram.

Pagini intregi cu anunturi de prostitutie

Chiar daca oamenii legii spun ca lupta impotriva fenomenului prostitutiei si chiar dovedesc ca fac ceva in acest sens, se pare ca munca lor est zadarnica, judecand dupa intoarcerea lor constanta la aceeasi practica. Insa faptul ca fenomenul nu poate fi stapanit nu e o noutate, iar asta e o lectie invatata de tarile care au legalizat prostitutia, considerand ca e singura forma in care fenomenul poate fi tinut sub control. Din pacate, sub ochii tuturor, chiar si ai autoritatilor, cea mai veche meserie din lume se practica prin mica publicitate. In orice ziar sunt pagini intregi rezervate acestui tip de anunturi, majoritatea cu poza. Pe unele putem citi “poza reala”, iar oferta este generoasa.

“Ofer sex total, pret 60 de lei”, spune un anunt. Cea care da anuntul publicitatii lasa un numar de telefon si spune ca poza este reala. Daca nici asta nu e dovada ca persoana chiar face prostitutie, atunci poate ar trebui sa redefinim prostitutia.

Romania este cea mai mare “exportatoare” de prostituate, astfel 12% dintre fetele care practica aceasta meserie in Europa si sunt imigrante provin din Romania. Este cel mai mare procent, urmat de rusoaice, care detin 9% din “piata” europeana a prostituatelor imigrante. Bulgaroaicele au 8%, iar ucrainencele 7%.

Informatiile au fost facute publice in urma unui studiu realizat de reteaua internationala TAMPEP, formata din mai multe organizatii nonguvernamentale europene din domeniul reducerii riscurilor de HIV/SIDA.