Şcoala din Gârlea s-a redeschis

Scris de Vasile Gherman, 18 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Veşti bune pentru copiii din Borşa care de la începerea noului an şcolar nu şi-au putut desfăşura orele în şcoala din Gârlea. Unitatea de învătământ a fost închisă, dar de azi s-a redeschis.

Acest lucru s-a întâmplat după ce părinţii s-au deplasat în Baia Mare, pentru a expune conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Maramureş problema cu care se confruntă. Părinţilor li s-a explicat faptul că elevii nu au parte de cele mai bune condiţii la şcoala unde au învăţat până acum şi că naveta de câţiva kilometri ar fi un impediment peste care copiii ar putea trece fără probleme. Beneficiile unei şcoli dotate corespunzator şi cu spaţii mai generoase fiind importante pentru educaţia celor mici. Părinţii au pus în vedere inspectorilor şcolari faptul că şcoala s-a închis la dispoziţia directorului, deşi IŞJ, cu acordul Consiliului Local Borşa, a avizat favorabil planul de învăţământ pentru anul şcolar 2019 – 2020. Condiţiile necorespunzătoare ale clădirii nu influenţează negativ actul educaţional, au precizat părinţii, care au solicitat primirea copiilor la Şcoala Gârlea. Această unitate de învăţământ nu oferă cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea cursurilor, iar elevii, sunt nevoiţi a învăţa în sistem simultan de cinci grupe de şcolarizare într-una singură. Naveta zilnică, într-o regiune muntoasă, reprezintă un mare impediment atât pentru copii, cât şi pentru părinţi. Soluţia cu mijloc de transport asigurat de autoritatea locală nu este tocmai bună ţinând cont că au fost incidente în acest sens.

După cum s-a stabilit la întâlnirea din Baia Mare, ieri, o delegaţie a IŞJ s-a deplasat la Borşa, pentru a găsi soluţii în vederea rezolvării problemei existente. S-a decis refacerea claselor, în sensul dizolvării celei în care toţi elevii aveau o singură învăţătoare. De azi, vor fi două clase de simultan. Prima cu elevii claselor zero, întâi şi a doua, iar cealaltă cu elevi de clasa a treia şi a patra. În şcoală s-a făcut curat, s-au primenit sălile de clasă, s-a adus mobilier, pentru ca elevii să poată avea parte de cursuri în condiţii decente.

V. Gherman