Şapte ani de SMURD în judeţul Maramureş

Scris de Lia Bradeanu, 10 ianuarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

smurd-mmDuminică, 8 ianuarie, s-au împlinit 7 ani de la inaugurarea Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare din judeţul Maramureş. Pe 8 ianuarie 2010, a avut loc ceremonia de înfiinţare a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare din cadrul ISU Maramureş. La acea dată s-au inaugurat 3 staţii, Baia Mare, Sighetu Marmaţiei şi Vişeu de Sus. Din 2010 încoace,  în cadrul I.S.U. Maramureş s-au inaugurat încă 5 puncte de lucru S.M.U.R.D. la Fărcaşa, Bogdan Vodă,  Târgu Lăpuş şi Borşa, ultimul inaugurat fiind anul trecut la Cavnic.

În acest moment, S.M.U.R.D. Maramureş funcţionează cu 9 echipaje, un echipaj de terapie intensivă mobilă şi 8 echipaje de prim ajutor.

În cei 7 ani au fost pregătiţi pentru acordarea primului ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare un număr de 266 paramedici care au avut ca şi competenţe resuscitarea cardio-pulmonară şi acordarea primului ajutor în caz de traumă. De asemenea, 34 de paramedici au absolvit şi cursul în urma căruia au dobândit competenţe privind abordul intravenos şi protezare respiratorie.

În tot acest timp, personalul serviciului a fost permanent la datorie, 24 de ore din 24 şi a intervenit cu profesionalism şi promptitudine, în peste 40 000 de cazuri, pentru salvarea celor aflaţi la nevoie şi au intrat în conştiinţa cetăţenilor ca simboluri ale speranţei, ale ajutorului venit rapid, în cele mai grele clipe.

În anul 2016, echipajul S.M.U.R.D. Maramureş prezent la Competiţia Naţională de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Medical s-a clasat pe locul al doilea, devenind vice campioni naţionali.

La ceas aniversar I.S.U. Maramureş, le mulţumeşte medicilor, paramedicilor şi asistenţilor S.M.U.R.D. pentru efortul depus la salvarea vieţilor semenilor în toată această perioadă.