Primul centru integrat pentru servicii de urgenţă din Maramureş

Scris de Vasile Gherman, 29 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Şomcuta Mare devine prima localitate din Maramureş care are un centru integrat pentru servicii de urgenţă.Punctul de lucru SMURD Şomcuta Mare se află în subordinea detaşamentului de Pompieri „cpt.Marchiş Adrian” Baia Mare din cadrul ISU Maramureş. Serviciile de Ambulanţă, Pompieri şi SMURD funcţionează în acceaşi clădire.

La deschiderea oficială, Gheorghe Ioan Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare, a avut alături trei miniştri. Au fost prezenţi: Sorina Pintea (ministrul Sănătăţii), Radu Oprea (ministrul pentru Mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat), Ioan Deneş (ministrul Apelor şi Pădurilor). De asemenea, prezenţi au mai fost prefectul judeţului Vasile Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Gabriel Zetea, parlamentari, consilieri judeţeni şi locali, şefi de servicii din structurile MAI şi reprezentanţi ai serviciilor sanitare din judeţ.

„E vorba despre o investiţie realizată cu fonduri substanţiale, dar extrem de utilă pentru comunitate, pentru întreaga Ţară a Chioarului. Vorbim aici de o zonă ce nu are un serviciu care să preia urgenţele medicale (centru de permanenţă sau spital), o zonă expusă riscului de producere a accidentelor rutiere (fiind traversată de un drum european). De acum, la Şomcuta Mare, Pompierii, Salvarea şi SMURD vor lucra împreună, ca un serviciu integrat şi vor putea interveni la toate urgenţele care pun viaţa în pericol: incendii, accidente rutiere, explozii, accidente de muncă sau casnice, ori urgenţe medicale. Acum, suntem mai aproape de cetăţeni şi important este ca echipajele să fie când trebuie, acolo unde trebuie”, a declarat primarul Gheorghe Ioan Buda.

„Ideea de a deschide acest punct de lucru SMURD la Şomcuta a venit în urmă cu mai mulţi ani, ca o dorinţă de a scurta timpul de răspuns la intervenţii şi de a veni în sprijinul populaţiei din această zonă. Acest centru integrat de urgenţă va deservi oraşul Şomcuta Mare cu satele arondate, comunele Valea Chioarului, Remetea Chioarului, Boiu Mare, Mireşu Mare, Satulung, precum şi satul Chelinţa care aparţine de Ulmeni. În acest fel dorim să venim în sprijinul populaţiei şi să prestăm servicii de calitate. De asemenea, mulţumim pentru sprijin Consiliului Judeţean şi primăriei din Şomcuta Mare, dar şi autorităţilor centrale”, a spus col.Pavel Baltaru, insp.şef ISU Maramureş.

Realizarea acestui serviciu integrat de urgenţă tocmai la Şomcuta Mare a fost determinată de mai multe analize şi indicatori, aspecte discutate la nivel interministerial: „Sunt emoţionată pentru că atunci când vin în Maramureş, vin acasă! De fiecare dată când în Comisia inter-ministerială, formată din reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi ai Ministerului Sănătăţii se discută aspecte legate de Judeţul Maramureş, cu siguranţă sunt subiectivă, dar şi obiectivă pentru că pot să spun că am ajuns să cunosc foarte bine realităţile acestui judeţ şi pot spune că este o mare bucurie ce se întâmplă astăzi aici! Indicatorii prezentaţi în Comisia inter-ministerială care decide inclusiv înfiinţarea staţiilor de ambulanţă au scos în evidenţă faptul că este nevoie de această substaţie SMURD în Şomcuta Mare. Ştim cu toţii strădania voastră şi m-aş adresa cu vouă, pompierilor, paramedicilor, lucrătorilor ambulanţei. Cunoaştem strădania pe care o depuneţi zi de zi, 24 de ore din 24. Aş mulţumi şi autorităţilor locale şi judeţene pentru că atunci când există sprijin şi consens, lucrurile merg, pentru că sănătatea nu are culoare politică. La final nu pot decât să vă urez succes!”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Tot în cadrul evenimentului s-a făcut şi o slujbă de sfinţire. Pe lângă serviciul SMURD, în noul spaţiu funcţionează staţia de salvare şi punctul de lucru al pompierilor din Şomcuta Mare. Serviciul integrat de urgenţă va fi deservit de o maşină SMURD, o ambulanţă şi două maşini de stingere a incendiilor şi descarcerare.

V. Gherman