Primarul comunei Petrova, Ioan Petrovai, pus la zid de crescatorii de animale

Scris de Vasile Gherman, 25 martie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cetatenii comunei Petrova s-au revoltat din cauza primei pe exploatatie pe care nu o mai primesc din acest an. Oamenii suparati arata cu degetul catre primarul Ioan Petrovai pe care        l-au gasit vinovat pentru ca nu mai primesc bani de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Maramures. Localitatea fierbe, iar cetatenii spun, in special cei implicati in acest fenomen, ca le pare rau ca l-au ales primar. Ar fi putut inchide ochi, in opinia lor, si astazi buzunarele le erau pline.

Vestea ca nu vor mai primi din acest an bani de la APIA i-a lovit ca un trasnet pe cetatenii din comuna Petrova. Acestia au pierdut astfel intre 200 si 1.600 de lei, pentru ca aveau datorii la finele anului 2009 de cateva sute de lei pentru taxe si impozite, in special pentru neplata serviciilor de salubrizare si paza. Au fost situatii in care, pentru o datorie de 200 de lei, un fermier a pierdut 1.600 de lei. Ba mai mult, o parte dintre acestia au incercat sa-si rezolve problema, au luat bani imprumut, iar acum au ramas si fara banii de la APIA si cu datorii la cetatenii de la care s-au imprumutat. Mizand pe faptul ca fermierii care si-au depus cererile pentru prima pe exploatatie la bovine vor primi banii de la stat, cetatenii mai instariti din Petrova i-au imprumutat, insa acum au ramas si ei cu necazurile, pentru ca banii nu vor mai veni, cel putin asa ne-au informat reprezentantii APIA Maramures.

Disperare pe chipul taranilor

Oamenii sunt disperati si spun ca nu mai au cu ce trai, asteapta sprijin de la autoritatile locale, de la cei de la APIA, de la guvernati sau de la oricine ii poate ajuta. Acum nu mai au bani sa-si reabiliteze exploatatiile, sa lucreze pamantul si stau cu frica in spate ca furia celor care i-au imprumutat s-ar putea dezlantui in orice clipa. Sunt oameni simpli de la tara, cu mainile zbarcite si pline de bataturi de la munca, iar fetele lor le sunt scrijelite de arsita soarelui. Cu toate acestea, sunt oameni harnici, cinstiti, cu credinta in Dumnezeu si nu vor sa fie razbunatori, dar soarta i-a adus in culmea disperarii. Totul a pornit de la mesajul transmis de APIA Maramures catre primarii, prin care s-a solicitat sa le expuna situatia cu crescatorii de animale care au solicitat prima pe exploatatie pentru bovine si care au datorii la bugerul de stat sau local. A fost pentru prima data cand s-a solicitat o astfel de situatie care, de altfel, respecta legislatia in vigoare. Ea prevede acordarea acestor bani crescatorilor de animale, cu conditia sa nu aiba datorii la buget.

Petrovai< “Daca am facut ceva ilegal le dau banii din buzunarul propriu”

Primarul Ioan Petrova nu a facut altceva decat sa dea curs solicitarii, pentru ca a vrut sa fie un om corect care nu incalca legea. “Eu am transmis lista cu persoanele care au datorii la buget, pentru ca trebuie sa respect legea. Chiar daca mama mea avea datorii, nu o scoteam de pe lista, pentru ca nu ma joc cu legea. Oamenii au facut presiuni, altii au intervenit chiar cu persoane sus puse, insa mai bine plec de la primarie decat sa incalc legea. Am venit cu sufletul deschis in administratie, intrucat am crezut ca pot face multe pentru cetateni, insa situatia este mult mai grea decat mi-am inchipuit. Inainte aveam o situatie buna si un post bine remunerat, dar acum imi pare rau ca sunt legat de maini si de picioare si nu-i pot ajuta mai mult pe acesti oameni care merita mult mai mult. Trebuie sa ma inteleaga si pe mine oamenii acestia, ca le vreau binele nu raul, insa toate trebuie facute respectand legea. Au fost 192 de crescatori de animale care au solicitat prima pe exploatatie la APIA, dar 45 dintre acestia au avut datorii la finele anului 2009, in special la serviciul de salubrizare si paza. Imi pare rau ca acum sunt pusi in situatia de a pierde bani, dar nu eu sunt cel care le-am stabilit taxele pentru aceste servicii. Le-am gasit la preluarea mandatului, insa necazul este ca oamenii nu si-au achitat taxele aprobate de legislativul local. Cu ce sunt eu de vina ca din acest an conditionarea acestor prime in zootehnie sunt legate de datorii. Oamenii trebuiau sa le achite si acum nu mai aveau probleme. Am facut mai mult decat era stipulat prin lege si mi-am trimis oameni in teren sa le spuna sa-si achite datoriile la termen, dar unii nu au ascultat. Acum ce pot sa le fac? Doar 12 dintre ei s-au conformat. Puteau achita in luna decembrie 2010, dar nu s-au conformat. Au venit dupa 1 ianuarie 2011 si      si-au platit datoriile, insa a fost prea tarziu. Ii sfatuiesc sa-si achite darile macar pentru ultimul an, ca sa poata lua subventia anul viitor< daca se va mai da. Daca am facut ceva ilegal sau am gresit cu ceva, eu le dau banii inapoi din buzunarul meu”, spune primarul Ioan Petrovai.

Primarul spune ca nu este sofer de autobuz si stie sa citeasca un ordin

Cetatenii din Petrova spun ca Primaria le-a oprit banii, iar daca primarul ar fi transmis lista la APIA cum ca nu au datorii, acum aveau banii in buzunare. Ei fac contestatii la APIA, in speranta ca vor primi banii, insa au putine sanse de reusita. Specialistii institutiei maramuresene spun ca nu vor primi banii, dar mai sunt si surprize care pot veni de la Bucuresti. Oamenilor care se deplaseaza la APIA li se spune ca primarul este de vina, pentru ca nu a citit bine ordinul pe care l-au expediat institutiei locale. “Eu am mers la APIA si le-am spus ca nu sunt sofer de autobuz sa nu stiu sa citesc un ordin. Sunt inginer si am pregatire, dar nu imi cereti sa le dau oamenilor documente ca nu mai au datorii, daca au. Se poate verifica, pentru ca totul este normal”, declara primarul Petrovai.

“Noi zicem ca primarul este de vina ca a declarat ca avem datorii”

Ileana si Gheorghe Ivanciuc sunt una dintre familiile nemultumite pe primarul Petrovai. “Am facut cerere pentru patru vaci, iar acum am pierdut 1.600 de lei. Pentru o datorie de 300 de lei la primarie am pierdut acesti bani. Pana anul trecut am primit banii si nu ne-a intrebat nimeni de datorii. Noi zicem ca primarul este de vina ca a declarat ca avem datorii. Avem trei copii la scoala si abia ca ne descurcam. Sotul munceste cu ziua daca este chemat de cineva, iar eu lucrez ca o proasta cu animalele. Nu-i usor cu patru vaci, doi manji, doua scroafe cu purcei si bani nu primesc. Daca tot se dau, de ce sa nu beneficiez si eu. De unde sa scot bani? Sa ma duc sa fur?”, isi spune  oful Ileana.

“Domnii din Baia Mare nu ne-au spus de datorii, ca faceam pe dracu’ in sapte si le plateam”

Ileana si Vasile Mihalca de la nr. 829 sunt alti cetatenii revoltati ca nu-si primesc banii. “Noi nu avem un leu de nicaieri. Noi le ranim (n.r. curatam) in grajd si noi le facem ce trebuie animalelor pentru a da lapte. Daca am platit pana la urma datoria, de ce nu ne dau banii? Doamne, greu ne mai este. Am pierdut banii de pe trei vaci. Este vorba despre 1.200 de lei. Pana anul trecut am primit banii, dar acum am luat bani imprumut pentru a achita datoriile. Domnii din Baia Mare nu ne-au spus de datorii, ca altfel faceam pe dracu’ in sapte si le plateam. Ne-au pus sa semnam o hartie, dar nu am stit ce semnam. Traim dintr-o pensie de 700 de lei (n.r. a sotului, pentru ca sotia nu a lucrat niciodata) si din cresterea animalelor. Acum am ramas si fara banii de la APIA si cu datorii la un consatean”, spun necajiti sotii Mihalca.

“Sunt handicapat si muncesc, iar ei isi bat joc de mine”

Vasile Mihalca de la nr. 211 a avut trei vaci cu lapte si doua juninci. “Dupa vaci am pierdut 1.200 de lei, pentru ca nu am achitat gunoiul menajer, paza. Nu este normal. Eu am predat 1.000 de litri de lapte in doua luni si ei imi retrag banii. Sunt handicapat si muncesc, ma chinuiesc cum pot, iar ei isi bat joc de mine si de tarani”.

Familia Haidemac nu stia ca trebuie sa plateasca salubrizarea

Sotul Lenutei Haidemac este unul dintre cei mai revoltati crescatori de animale din comuna. S-a adresat primarului cu cuvinte triviale si l-a vorbit de rau in toata comuna.   L-am cautat acasa sa ne spuna nemultumirea, insa era plecat. Sotia sa, Ileana, si un consatean de-al sau, Gheorghe Rozovlean,     ne-au intampinat la poarta spunandu-ne<”Am pierdut subventia dupa trei animale. Pentru 260 de lei neachitati la primarie am pierdut 1.200 de lei. Am achitat impozitul, dar nu m-am gandit ca trebuie sa platesc salubrizarea, chiar daca nu vine masina sa duca gunoiul de la noi. Eu il aprind aici si nu trebuie sa-l pun in masina”, a spus suparata Lenuta.

700 de fermieri maramureseni au astfel de soarta

Intr-o astfel de situatie se afla, la nivel de judet, circa 700 de fermieri. Au fost 800 la inceput, insa 100 dintre acestia si-au adus adeverinte de la primarie ca nu au datorii. Unele administratii locale au facut greseli si au dat tabele cu date eronate fie din lipsa de experienta, fie din coincidenta numelor. O parte dintre acestea s-au rezolvat, astfel ca fermierii sunt indreptatiti sa intre in posesia banilor. La nivel de judet sunt in jur de 16.000 de crescatori de animale care au solicitat bani. Cea mai mare pierdere a      avut-o un cetatean din comuna Satulung, care a avut o datorie de 200 de lei si a ratat prima de 8.900 de lei. Probabil toate acestea nu s-ar fi intamplat daca nu am fi in plina criza sau vistieria statului nu ar fi atat de goala. Statul incearca sa iasa cu tot felul de “gaselnite”, numai sa poata “ciupi” bani, pentru ca se afla la fundul sacului.  Necazul este ca in continuare cei care au de suferit sunt oamenii simpli si cu posibilitati materiale din ce in ce mai reduse.

Pilda Biblica ce zice “Celui ce are i se va da, iar de la cel ce nu are si ce are i se va lua” se potriveste de minune in zilele noastre.

Solicitantii trebuiau sa nu aiba restante la bugetul de stat sau cel local

Prima pe exploatatie pentru bovine s-a solicitat pana la 31 octombrie 2010. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) i-a anuntat pe crescatorii de bovine ca in perioada 1-31 octombrie 2010  pot solicita Plata Nationala Directa Complementara pentru sectorul zootehnie. Pentru a beneficia de prima pe exploatatie pentru bovine, producatorul trebuia sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii (in functie de perioada infiintarii exploatatiei)< pentru exploatatii infiintate pana la data de 31 ianuarie 2008, exploatatia trebuia sa fie de minimum trei capete de bovine la data de 31 ianuarie 2008> varsta bovinelor sa fie de minimum sase luni la data de 31 ianuarie 2008> exploatatia sa fie inregistrata in Registrul national al exploatatiilor la data solicitarii primei> sa nu aiba datorii restante la bugetul de stat si/sau la bugetul local, la data solicitarii primei. Pentru exploatatii infiintate in perioada 1 februarie 2008 – 31 ianuarie 2009, exploatatia trebuia sa fie de minimum trei capete de bovine la data de 31 ianuarie 2009> varsta bovinelor sa fie de minimum sase luni la data de 31 ianuarie 2009> exploatatia sa fie inregistrata in Registrul national al exploatatiilor la data solicitarii primei> sa nu aiba datorii restante la bugetul de stat si/sau la bugetul local, la data solicitarii primei. Pentru exploatatii infiintate in perioada 1 februarie 2009 – 31 ianuarie 2010, exploatatia  trebuie sa fie de minimum trei capete de bovine la data de 31 ianuarie 2010> varsta bovinelor sa fie de minimum sase luni 31 ianuarie 2010> exploatatia sa fie inregistrata in Registrul national al exploatatiilor la data solicitarii primei> sa nu aiba datorii restante la bugetul de stat si/sau la bugetul local, la data solicitarii primei.