Medicii veterinari au iniţiat acţiuni de control în judeţ

Scris de Vasile Gherman, 09 aprilie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O dată cu apropierea Sărbătorilor Pascale, în atenţia veterinarilor intră crescătorii de ovine şi comercianţii produselor din carne şi lapte de oaie. Cu această ocazie au demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure. 

La aceste acţiuni vor participa toţi medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş, ai circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA).

În cadrul acestor controale se urmăreşte respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică. DSVSA a stabilit un program de lucru până pe 1 mai, în baza căruia medicii veterinari vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare, în obiectivele supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Astfel, în această perioadă este asigurată permanenţa la nivelul DSVSA, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. La sediul unităţilor din judeţ este afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Aceste informaţii vor fi postate şi pe site-ul DSVSA.

Având în vedere confirmarea scrapiei în judeţele AG, CS, CT, SB, TM, HD este monitorizată circulaţia pe teritoriul naţional a ovinelor şi caprinelor destinate sacrificării, respectiv a întregului traseu de la ferme  sau exploataţii de origine către abatoare autorizate sanitar veterinar. În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, este asigurat necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene sau locale (primării, CJ, Instituţia Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc.), în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi.

V. Gherman