Măsuri de protecţie împotriva frigului

Scris de Vasile Gherman, 07 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 De câteva zile, în noaptea şi dimineaţa temperaturile au scăzut foarte mult. În unele zone ale judeţului temeperatura a trecut bine de -10 grade Celsius, iar oamenii trebuie să se protejeze corspunzător. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) recomandă cetăţenilor să nu se deplaseze în afară fără mănuşi, căciulă, fular, şosete groase etc.

Persoanele cu afecţiuni cardio-respiratorii reprezintă o altă categorie care trebuie să se ferească de frig pentru că expunerea îndelungată la temperaturi extreme negative poate agrava aceste boli. Trecerea bruscă de la ger la căldură poate, de asemenea, favoriza probleme de sănătate. Temperaturile extreme negative pot cauza degerături, hipotermii sau boli respiratorii.

Conform specialiştilor în medicină, organismul uman tinde să îşi menţină o temperatură constantă prin autoreglare, însă cu toate acestea, dacă temperatura mediului devine tot mai scăzută, cu atât mai mare este pierderea termică. Dacă la vremea geroasă se adaugă fenomene ca umezeală, vânt sau alţi factori, acest proces creşte exponenţial.

V. Rohianu