Maramureşul a realizat planul pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreţi

Scris de Vasile Gherman, 10 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

Pesta porcină africană nu a ocolit Maramureşul, dând multe bătăi de cap cetăţenilor şi autorităţilor locale. În acest sens s-a realizat un plan de măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreţi în zonele afectate şi neafectate din mediul silvatic.

Astfel, Centrul Local de Combatere a Bolilor Maramureş s-a reunit în şedinţă extraordinară şi a completat acest plan conform Deciziei nr.1/2019 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă Maramureş,

„Analiza evoluţiei recentă a virusului pestei porcine africane a impus completarea şi luarea de măsuri în zonele afectate. Astfel, conform noilor prevederi legislative, gestionării fondurilor de vânătoare vor recolta integral mistreţii prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului în zonele afectate. De asemenea, tot în termen de 60 de zile de la data aprobării prezentului plan de măsuri, în toate zonele neafectate din fondurile de vânătoare din ţară se realizează reducerea efectivelor de mistreţi, prin vânarea unei cote suplimentare de intervenţie aprobată de Ministerul Apelor şi Pădurilor, în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative, situat sub valoarea de 0,5 exemplare/kmp. În zona de frontieră cu Ucraina se va proceda la vânarea tuturor mistreţilor şi a prădătorilor specifici, cu echipe mixte formate din vânători autorizaţi, personal silvic, cu sprijinul personalului Ministerului Afacerilor Interne, până la fâşia de protecţie a frontierei de stat”, a spus prefectul Vasile Moldovan, preşedintele CLCB Maramureş.

În conformitate cu datele prezentate de către directorul adjunct al DSVSA Maramureş, Vasile Pop, evoluţia focarelor de pestă porcină la porcii mistreţi stagnează şi nu sunt focare de pestă porcină la porcii domestici. Personalul DSVSA Maramureş împreună cu poliţişti din cadrul IPJ Maramureş efectuează controale în trafic pentru a preveni transportul şi vânzarea ilegală de porci domestici. Acesta a menţionat despre un transport de porci domestici cu destinaţie în judeţul Maramureş, care a fost confiscat în localitatea Halmeu. Pe raza judeţului nostru au fost vânaţi, în luna iulie, 388 porci mistreţi, iar analizele nu au confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane, a menţionat doctorul Nicu Chiş din cadrul DSVSA Maramureş. Personalul DSVSA Maramureş a solicitat conştientizarea cetăţenilor din zonele de deal şi de munte care cresc porci domestici în semilibertate (în apropierea pădurilor) despre riscul transmiterii virusului pestei porcine africane de la porcii mistreţi la cei domestici.

O altă măsură adoptată la nivelul judeţelor în care sunt confirmate focare/ cazuri de pestă porcină africană se referă la efectuarea unor controale de către DSVSA şi celelalte instituţii cu competenţe în gestionarea fenomenului în vederea depistării creşterii ilegale a suinelor la nivelul zonelor cantoanelor şi societăţilor agricole, precum şi pentru identificarea mişcărilor ilegale de carne şi produse alimentare din carne de porc.

V. Gherman