Maramureşenii obligaţi să poarte măşti şi în spaţiile publice deschise

Scris de Vasile Gherman, 18 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş a stabilit completări ale măsurilor luate la nivel naţional pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Printre măsurile anunţate de către autorităţile judeţene s-a enumerat şi obligativitatea purtării măştii de protecţie în absolut toate spaţiile publice, deşi la nivel naţional s-a luat decizia ca acestea să fie obligatorii doar în spaţiile publice închise.

Cu toate că este discutabil, autorităţile judeţene continuă să ia măsuri mai dure decât sunt prevăzute la nivel naţional. Sigur că nu e un lucru rău, însă deciziile extreme, de cele mai multe ori, nu fac bine nimănui. Autorităţile spun că în starea de alertă comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă pot decide măsuri complementare pentru a preveni, limita şi înlătura consecinţele unor evenimente care pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor. Maramureşul, de asemenea, a fost printre primele judeţe în care s-a decis purtarea măştii de protecţie sau alte obiecte vestimentare care să acopere gura şi nasul oamenilor, în perioada stării de urgenţă, iar decizia a fost stabilită tot prin hotărâre a CJSU, în data de 4 aprilie a.c., cu aplicare din data de 6 aprilie, inclusiv pentru persoanele care tranzitau judeţul nostru.

„Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş reunit, în şedinţă extraordinară, în sistem online a decis următoarele măsuri care au fost aprobate prin Hotărârea nr.22/2020: pentru prevenirea şi limitarea infecţiei cu COVID-19, agenţii economici următori: hipermarket-uri, supermarket-uri, market-uri care au locaţii/puncte de lucru în judeţul Maramureş, vor întreprinde, pe perioada stării de alertă următoarele măsuri: organizarea accesului/ieşirii clienţilor se va face unidirecţional, o singură intrare respectiv o singură ieşire; asigurarea unei suprafeţe minime de 4 metri pătraţi pentru fiecare client/persoană; păstrarea unei distanţe minime de 2 metri la casele de marcat şi a clienţilor la intrarea în magazine; se va proceda la dezinfectarea suprafeţelor expuse şi la evitarea aglomerării de persoane în zona caselor de marcat; personal anume desemnat va proceda la testarea termică (termometrizare digitală) a clienţilor fără contact şi va proceda la interzicerea accesului în incintă a clienţilor care prezintă stare febrilă de sănătate, cu temperatură care depăşeşte valoare de 37,3 grade Celsius. Pe durata stării de alertă se interzic organizarea târgurilor/expoziţiilor de orice fel, cu excepţia târgurilor agroalimentare. De asemenea, pe durata stării de alertă, în vederea reducerii riscului epidemiologic de transmitere a virusului COVID -19, pe teritoriul judeţului Maramureş se impune purtarea măştii de protecţie în toate locurile/spaţiile publice şi la locul de muncă“.

V. Gherman