Luni incep cursurile de instruire in tehnologia informatiei si administrarea bibliotecii

Scris de Sorina Moldovan, 30 august 2009 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Participa bibliotecari din Sighet, Viseu de Sus, Baia Sprie, Remetea Chioarului, Budesti, Ulmeni

Luni, 31 august, IREX lanseaza prima serie de cursuri de instruire in tehnologia informatiei si administrarea bibliotecii cu acces public la internet (IT/CIP) pentru primele sase din cele 12 biblioteci judetene care au fost selectate in prima runda a Programului Biblionet, finantat de Fundatia Bill & Melinda Gates. Cursurile de instruire vor incepe concomitent in judetele Bihor, Constanta, Harghita, Maramures, Salaj si Valcea. Acestea se vor desfasura in spatii care apartin bibliotecilor judetene sau partenerilor acestora, in cadrul unor centre de formare, echipate prin programul Biblionet.

Fiecare centru are in dotare 11 laptop-uri, un videoproiector, scanner, imprimanta si un router wireless. Software-ul necesar operarii calculatoarelor a fost primit ca donatie din partea Microsoft Corp. ~n Maramures, cursurile vor debuta la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare, incepand cu ora 9. Vor participa zece bibliotecari de la bibliotecile din Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus, Baia Sprie, Remetea Chioarului, Budesti, Ulmeni. Cursul va fi sustinut de trainerul EOS de la Timisoara, Teodora Borghoff, in colaborare cu :tefan Selek si Valentina Rotaru, angajati ai Bibliotecii Judetene. La finalul a trei saptamani de sesiuni teoretice si activitati practice, 180 de bibliotecari din bibliotecile publice orasenesti si comunale vor sti sa foloseasca mai bine calculatoarele, sa indrume si sa asiste noi utilizatori si sa raspunda mai bine nevoilor comunitatii.

Cursantii vor da examen pentru acreditare

Bibliotecarii din cadrul bibliotecilor judetene, care au urmat cursuri de formare a formatorilor, organizate in cadrul Programului Biblionet, vor contribui, in calitate de co-traineri, la formarea competentelor în domeniul tehnologiei informatiei si administrarea bibliotecilor avand calculatoare cu acces public la internet, pentru colegii lor de la nivel local. ~n urma seriei de trei saptamani, cursantii vor da un examen pentru acreditarea lor ca formatori de catre Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA). „În calitatea mea de trainer IT in Programul Biblionet voi încerca sa ii fac pe bibliotecari sa inteleaga cum functioneaza si la ce ne ajuta calculatorul. De asemenea, vom învata impreuna cum ne poate ajuta tehnologia moderna sa raspundem nevoilor de informare ale utilizatorului modern, cum sa venim in sprijinul acestuia prin serviciile oferite de noi si cum sa cream o imagine pozitiva bibliotecii si meseriei de bibliotecar”, a delcarat :tefan Selek, formator in cadrul Bibliotecii Judetene.