La un pas de razboi civil in Carbunar: Marmura da, cianura ba

Scris de Cosmin Mesaros, 07 martie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un scandal de proportii sta sa izbucnenasca in satul maramuresean Carbunar. Localnicii au ramas masca in momentul in care au aflat ca o societate comerciala de pe raza administrativa a satului a depus la primaria din comuna de care apartin, Dumbravita, un dosar prin care solicita acordarea certificatului de urbanism pentru o instalatie de procesare a sterilului rezultat in urma flotarii. Cum din steril aurul nu poate fi extras decat prin cianurare, la auzul acestor demersuri taranii au sarit ca arsi.

Unii sustin ca au aparut deja prin localitate afise de avertizare si manifeste impotriva implemetarii in localitate a unor astfel de proceduri industriale.

„Nici nu vreau sa aud de cianuri la mine in sat. Nu ma intereseaza cine si ce vrea, dar asta nu este o treaba cu care sa te joci printre oameni. Vrea cianura? Sa caute alt loc. In Carbunar e liniste si curatenie… si asa vrem sa ramana. Daca nu, iesim cu totii in strada”, a declarat Nicolae P., din localitate.

Dezbatere publica dupa slujba de duminica

Nici primarul de Dumbravita, Felician Ciceu, nu pare prea incantat de initiativa omului de afaceri ce vrea o uzina de flotare a minereurilor in Carbunar. „A avut loc o dezbatere publica, o intalnire cu cetatenii, duminica, 6 martie, la iesirea de la slujba. Aici s-a discutat si solicitarea de avizare a unei instalatii, pe domeniul detinut de SC CMC Carbunari, prin care se doreste flotarea unor reziduuri. Vreau sa precizez de la bun inceput ca in Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al comunei nu exista domeniul de activitate pe care societatea respectiva doreste sa il aiba. Apoi trebuie sa tinem cont si de cetatenii comunei, care au strans deja semnaturi impotriva aprobarii solicitarii societatii in cauza”, a declarat primarul Ciceu.

Chiar daca decizia este acum in mainile Consiliului Judetean, primarul din Dumbravita spune ca legea e de partea sa si a locuitorilor din Carbunar. „Avem legea de parte noastra si pot sa dau asigurari cetatenilor din Dumbravita ca in satele apartinatoare o astfel de instalatie nu va functiona”, a conchis Felician Ciceu.