Justiţia sârbă a dispus plasarea lui Sebastian Ghiţă în arest preventiv două luni

Scris de Mioara Maxim, 15 aprilie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Sebastian Ghita

Sebastian Ghita

O instanţă din Serbia a dispus, vineri seară, plasarea în arest preventiv a fostului deputat Sebastian Ghiţă timp de două luni, în vederea procedurilor pentru eventuala extrădare în România, afirmă surse citate de presa sârbă.

UPDATE Un fost ministru de Interne anunţă când va fi adus în ţară Sebastian Ghiţă

Un fost ministru de Interne spune că aducerea fostului deputat nu se va produce prea curând.

„Nici Paştele, nici Rusaliile nu îl vor prinde în ţară pe Sebastian Ghiţă. Aşa cred eu. Există o relaţie între Ministerul de Interne şi cel similar din Serbia. Nu ştiu procedurile clare ale lor, dar cred că este permisă vizita avocatului, a apropiaţilor. Deşi nu sunt în Uniunea Europeană, cred că sunt aceleaşi proceduri.

A fost o muncă dificilă şi intensă a structurilor naţionale şi internaţionale pentru capturarea lui. Lumea cred că va şti la un moment dat ce s-a întâmplat. Au fost mai multe instituţii care au colaborat pentru a-l găsi pe Sebastian Ghiţă”, a spus Traian Igaş în direct la RTV.

UPDATE: Declaraţia lui Traian Băsescu despre Sebastian Ghiţă şi nevoia ca acesta să fie protejat este citită într-o cheie inversă de vicepreşedintele Parlamentului European Ioan Mircea Paşcu. Europarlamentarul PSD, fost ministru al Apărării în Guvernul Năstase, este de părere că prin arestarea lui Ghiţă se urmăreşte acoperirea scandalului stârnit de Dan Andronic, prin declaraţiile despre alegerile prezidenţiale din 2009.

‘Văd ca Basescu se „bate” ca Ghita sa fie „protejat”, ca sa poată spune „tot”. Si daca „mesajul” trebuie citit exact invers: „Acum ca l-aţi prins, aveţi grija ca Ghita sa nu spună ce stie!” (La fel a procedat Basescu si in cazul arestării si aducerii in ţara a lui Haissam, pe care, presedinte fiind, nu ca acum, l-a ameninţat direct!) Pentru că se urmăreşte, probabil, ca arestarea lui Ghita sa se rezume numai la efectul pozitiv – sa abata atenţia opiniei publice de la dezvăluirile lui Andronic – si nu si la cel negativ – ca Ghita sa spună „tot” – cea mai buna soluţie, logic, este ca Ghita sa rămână in Serbia cât mai mult timp cu putinţa… În felul acesta, „avantajul” este ca subiectul Ghita se va prelungi – fără riscuri – cel puţin pana se „îngroapă” subiectul dezvăluirilor lui Andronic, fără teama că se va apuca să şi vorbească!?”, scrie Ioan Mircea Paşcu pe Facebook.

UPDATE: Potrivit RTV, cauza lui Sebastian Ghiţă ar trebui să fie judecată de magistraţii sârbi după Paşte, sau chiar mai târziu de atât. Până atunci Ghiţă va rămâne în arestul din Belgrad, toate procedurile derulându-se foarte lent.

Sebastian Ghiţă urmează să fie judecat pentru folosirea de documente false şi trecere frauduloasă a frontierei. Conform legislaţiei sârbe, el riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani.

UPDATE Sebastian Ghiţă a reacţionat rapid şi, prin avocaţi, a contestat măsura dispusă de magistraţii sârbi, a anunţat Antena 3, sâmbătă dimineaţa.

Sebastian Ghiţă, care avea mandat de reţinere pentru 48 de ore, ar urma să fie plasat în arest preventiv două luni, în vederea extrădării, potrivit deciziei luate vineri seară de Tribunalul Superior din Belgrad, notează Mediafax.

„După audieri, judecătorul a decis deţinerea lui Sebastian Ghiţă în vederea extrădării, în contextul circumstanţelor care indică riscul de a se ascunde sau a se sustrage procedurilor privind solicitarea sau implementarea extrădării”, a declarat Bojana Stankovici, purtătorul de cuvânt al instanţei, citată de agenţia Tanjug. Perioada de arest preventiv în acest caz este de două luni, a precizat Stankovici.
Procurorii sârbi au dispus reţinerea lui Sebastian Ghiţă – Tanjug

Procuratura din Belgrad a dispus, vineri seară, plasarea în detenţie timp de 48 de ore a fostului deputat Sebastian Ghiţă, sub acuzaţia că a deţinut şi utilizat documente de identitate false, informează agenţia de presă Tanjug.

Sebastian Ghiţă, arestat în Serbia în baza mandatului emis de autorităţile din România, este acum în detenţie timp de 48 de ore sub acuzaţia că a deţinut şi utilizat documente false de identitate, a anunţat vineri seară Procuratura din Belgrad.

Practic, procurorii sârbi au dispus, după audieri, reţinerea formală a fostului deputat român, justiţia sârbă urmând să analizeze necesitatea arestării preventive.

Sebastian Aurelian Ghiţă a fost localizat şi reţinut, în cursul nopţii de joi spre vineri, în capitala Serbiei, a anunţat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

„În urma activităţilor investigative complexe şi a informaţiilor furnizate de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române, în cursul acestei nopţi, în Belgrad, a fost localizat şi reţinut, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian. Mulţumim reprezentanţilor instituţiilor de aplicare a legii din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croaţia, Austria, Italia şi Franţa, precum şi partenerilor interni, pentru cooperarea în acest caz. Schimbul de date şi informaţii a avut loc prin CCPI, ENFAS şi PNR. În momentul depistarii, cel în cauză a prezentat pentru legitimare, documente false, care prezintă însemnele unui stat din U.E.”, a anunţat vineri dimineaţă Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).