Festivalul International „Muzica pentru toti” si-a desemnat castigatorii

Scris de Lia Bradeanu, 31 ianuarie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

S-au remarcat voci de exceptie atat la muzica clasica, cat si la sectiunea muzica vocala traditionala si muzica usoara

Timp de trei zile, Liceul de Arta din Baia Mare a fost gazda Festivalului International de interpretare vocala pentru elevi „Muzica pentru toti”. Aflat la prima editie, evenimentul a avut loc in perioada 27-29 ianuarie, fiind organizat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Inspectoratul Scolar Maramures, Primaria si Consiliul Local Baia Mare, Liceul de Arta din Baia Mare, in parteneriat cu Ansamblul National „Transilvania”. Au participat tineri din Maramures, Satu Mare, Campulung Moldovenesc, Suceava, Galati, Miercurea Ciuc, Ramnicu Valcea, Iasi si Bistrita.

Organizatorii au dorit sa puna in valoare tinerele talente chiar daca acestea sunt sau nu la o unitate de invatamant de profil, si se bcuura ca si-au atins scopul. „Au fost cateva voci de exceptie atat la muzica clasica, cat si la sectiunea muzica vocala traditionala si muzica usoara. In fiecare seara a avut loc cate un moment special in care nume consacrate au urcat pe scena si au incantat publicul. Asa cum membrii Grupului „Iza” au electrizat publicul, trupa Mircea Band a fost la inaltime”, ne-a spus Calin Ionce, profesor si compozitor, unul dintre organizatorii acestui eveniment. „In concurs au intrat opt elevi la sectiunea canto clasic, 14 la muzica vocala traditionala si 21 la muzica usoara. A fost foarte frumos”, a apreciat si profesoara Mihaela Bob.

Premiile obtinute

Dupa indelungi dezbateri, juriul de specialitate la fiecare sectiune a deliberat acordand premii celor mai talentati concurenti.

La sectiunea canto clasic trofeul a fost cucerit de Diana Dorca, premiul I – Emanuela Salajan, premiul II – Bogdan Erdei, premiul III – Laura Bucurestean, iar premiile speciale ale juriului, constand in inregistrarea unei piese in studio, au obtinut Bogdan Erdei si Laura Bucurestean, cu totii de la Liceul de Arta Baia Mare. Au fost acordate si doua mentiuni: Andrada Cristina Turdeanu – Liceul de Arta Baia Mare si Tunde Farkas – Liceul de Arta din Miercurea Ciuc.

La sectiunea muzica vocala traditionala trofeul a fost cucerit de Emanuela Mandrila – CN „Dragos Voda” Campulung Moldovenesc, Suceava, premiul I – Larisa Uta – Liceul de Arta Baia Mare si Ioana Mihaescu – :coala Generala Viseu de Sus, premiul II – Anuta Iuga si Ionut Sima, Liceul de Arta Baia Mare, premiul III – Ioana Vlad, Liceul de Arta Baia Mare, Ecaterina Chiriac – Colegiul National de Arta „Octav Bancila” Iasi, Laura Bakk – Liceul Teoretic Carei.

Sectiunea muzica usoara trofeul i-a revenit Iuliei Grama – Liceul de Arta Baia Mare, premiul I – Antonia Tohatan – Palatul Copiilor Baia Mare, Adelian Vadean – CN „Vasile Lucaciu” Baia Mare, Alina Moldovan, Palatul Copiilor Baia Mare, Camelia – Maria Crisan, Maria Ciolte – Palatul Copiilor Baia Mare. Premiul II – Andrei Petrus – Palatul Copiilor Baia Mare, Iris Adina Morar – CN „Ioan Slavici” Satu Mare, Diana Izabela Miron si Lorena Giorgiana Chira – Liceul de Muzica „Tudor Jarda” Bistrita. Premiul III – Teodora Stefan, Palatul Copiilor Baia Mare, Denisa Jurje – Liceul de Arta Baia Mare, Marilena Panait – Grup Scolar „Gheorghe Asachi” Galati, Maria Ispas – Liceul de Arta Ramnicu Valcea, Camelia Mihaela Trifoi – Scoala „Dr. Ioan Mihaly de Apsa” Sighetu Marmatiei.

*****

Organizatorii isi doresc ca acest festival sa aiba continuitate si sa fie cu participare internationala. Insa, la aceasta editie participantii din strainatate nu au avut timp suficient pentru pregatire si deplasare, unii dintre ei avand nevoie de vize pentru a ajunge in Romania. Se spera ca urmatoarea editie sa fie una si mai complexa.

 1. ion ion a spus: 31 ianuarie 2011, ora 20:04

  Am vazut un ,,scenariu” deosebit la acest festival. La sectiunea Muzical Usoara s-a desfasurat sub dictonul ,,La vremuri noi, tot noi”
  Unde s-a mai vazut ca in juriu sa faca parte compozitorii pieselor cantate. As dori sa vad acel compozitor care isi saboteaza proprile piese muzicale. Corect ar fi fost ca notele acordate fiecarui concurent sa fie la vedere si nu in culise. Din juriu nu trebuie sa faca parte compozitorii care au piese in concurs. Am auzit asa zise piese straine, de o calitate indoielnica. Pacat ca nu promovam mai mult muzica romaneasca. Pacat de cei care vin cu buna credinta, si pleaca dezamagiti.Si asa vine un alt festival si din nou ,,la vremuri noi tot noi” Poate mai reflectati pe viitor.

 2. iulianuss a spus: 31 ianuarie 2011, ora 23:27

  @Ioane – suporţi informaţia că cei cu piese in concurs nu şi-au notat compozitiile proprii, media s-a făcut doar din notele celorlalţi?

 3. ion ion a spus: 02 februarie 2011, ora 16:20

  Pt. iulianus.
  Ce spui tu acolo. Sa spui la un surdomut poate ala te crede.

 4. Pop Maria Ioana a spus: 07 februarie 2011, ora 20:25

  Interesant cum elevii pregatiti de organizatori au luat si premiile cele mai mari.Ciudat!!!!!!!!!!!!!!