„Fascinaţia cristalelor”, La Muzeul de Mineralogie, pentru nevăzători

Scris de Lia Bradeanu, 11 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

„Percepţii senzoriale inedite – fascinaţia cristalelor” este parte a proiectului cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. În cadrul acestuia a fost vernisată o expoziţie dedicată nevăzătorilor care au de acum posibilitatea să viziteze Muzeul de Mineralogie din Baia Mare.

”Pentru prima dată, după depunerea mai multor proiecte, la Administraţia Fondului Cultural Naţional din Bucureşti, proiectul nostru a fost selectat pentru a fi finanţat. Acest lucru urmează apoi să fie continuat cu implementarea acestui proiect. Bineînţeles că proiectul a fost scris şi va fi implementat sub egida Consiliului Judeţean şi în colaborare cu Asociaţia Nevăzătorilor din România, filiala Maramureş”, a spus Elisabeta Fodor, şef secţie mineralogie.
Nevăzătorii susţin că astfel de proiecte sunt binevenite. Asta având în vedere că persoanele cu deficienţe de vedere sunt spirite libere care încearcă să trăiască prin imaginaţia minţii.
”Sper că colegii mei o să creeze alte roci, alte culori, alte forme, pentru că noi, nevăzătorii, mintea noastră, indiferent că mai ai un pic de rest vedere sau eşti în negru, tot timpul noi suntem spirite libere şi creăm şi dacă cei din jurul nostru ne dau posibilitatea, noi o să fim într-o continuă metamorfoza”, a punctat Elena Lăcătuş, preşedinta Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Maramureş.

Proiectul a fost lăudat şi de specialiştii din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş. Aceştia consideră că şi nevăzătorii au dreptul să se bucure din plin de mineralele expuse în Baia Mare prin simţirea acestora.
”Acest proiect este un proiect deosebit pentru că vine şi aduce împreună oameni care pot să încerce să înţeleagă şi să se înţeleagă – adică cei care poate nu văd aşa că şi noi ce înseamnă culoarea, formă, aspectul unui mineral, dar pot să îl simtă şi să încerce să îl înţeleagă. E un lucru extraordinar şi mă bucur că acest lucru s-a întâmplat şi se întâmplă în Baia Mare. Cred că e unic în România”, a spus Marinel Kovacs, consilier judeţean.
Muzeografii au făcut o descriere a exponatelor. Pentru că toţi cei prezenţi să se familiarizeze cu acestea.

”Sunt cinci vitrine, cu echipament rotativ, în fiecare vitrină este câte un eşantion mineral, iar pe măsuţă din faţă este posibilitatea că persoanele care vizitează muzeul şi această secţiune să atingă, să simtă ceea ce înseamnă un eşantion mineral, ceea ce înseamnă eşantionul mineral din vitrină. Au fost alese 5 exemplare minerale care sunt specifice regiunii de Nord-Vest a României, şi că să venim în sprijinul persoanelor cu deficienţe de vedere, pe măsuţă din faţă sunt plăcute care îi ajută pe dânşii să citească şi, cu ajutorul unui echipament audio, să poată să perceapă şi ce este în interiorul vitrinei”, a explicat muzeograful Ioan Beres.

Lumea cristalelor a fost astfel descoperită şi de persoanele cu deficienţe de vedere. Maramureşenii sunt invitaţi la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare pentru a înţelege mai bine experienţele pe care le trăiesc nevăzătorii.