Executivul sare în ajutorul sinistraţilor

Scris de Vasile Gherman, 06 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cei afectaţi de inundaţii şi vijelii vor fi sprijiniţi de Stat. Potrivit Instituţiei Prefectului Maramureş, ajutoarele de urgenţă vor fi acordate pentru ajutorarea familiilor sau persoanelor afectate de intemperiile acestui an. Astfel, Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare de urgenţă, în limita sumei de 5 milioane lei, din fondurile prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, după cum urmează: câte 3.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri de folosinţă îndelungată au fost afectate în proporţie de peste 90%; câte 2.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri de folosinţă îndelungată au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50% şi 90% inclusiv; câte 1.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri de folosinţă îndelungată au fost afectate în proporţie de până la 50% exclusiv.

În cazul în care, în urma inundaţiilor, alunecărilor de teren şi fenomenelor meteorologice deosebite, se înregistrează pierderi de vieţi omeneşti, familia persoanei/persoanelor decedate beneficiază suplimentar de suma de 5.000 lei. Ajutoarele de urgenţă nominale se aprobă prin notă a ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, pe baza borderourilor agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, cu sprijinul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, borderourile fiind avizate de primarii localităţilor afectate şi de prefecţi.

Familiile sau persoanele afectate nu mai trebuie să completeze cereri, iar efectuarea anchetei sociale a fost eliminată.

V. Gherman