Elevii şi studenţii urmaşi trebuie să depună adeverinţa la CJP Maramureş

Scris de Vasile Gherman, 06 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Adeverinţele şcolare sunt esenţiale pentru copiii  urmaşi în vârstă de peste 16 ani. Acestea pot fi eliberate începând cu 9 septembrie, dată la care începe noul an şcolar. Dacă vor să primească pensia de urmaş,, elevii au obligaţia să prezinte adeverinţa şcolară la Casa Judeţeană de Pensii Maramureş din care să rezulte că în perioada  2019-2020 urmează o formă de învăţământ.

„Întrucât anul universitar începe cu 1 octombrie 2019, studenţii urmaşi, în vârstă de până la 26 de ani, fiind în imposibilitatea prezentării până la data de 25 septembrie 2019 a adeverinţei privind continuarea studiilor, într-o primă fază, aceştia au obligaţia ca până la data menţionată să depună la Casa de Pensii Baia Mare sau Casa Locală Sighetu Marmaţiei în funcţie de domiciliu, o declaraţie pe propria răspundere în acest sens. Ulterior, dar nu mai târziu de 25 octombrie 2019, aceştia au obligaţia de a prezenta adeverinţa din care să rezulte că în anul universitar în curs, respectiv 2019-2020, urmează o formă de învăţământ superior, organizată potrivit legii. În cazul nedepunerii până la data de 25.09.2019, a adeverinţei solicitate sau a declaraţiei pe propria răspundere în sensul continuării studiilor universitare, plata pensiei de urmaş se suspendă începând cu data de 1 octombrie 2019”, precizează directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Maramureş, Lucica Pop.

Adeverinţele de şcolarizare eliberate pentru anul şcolar universitar 2019-2020 vor fi însoţite de un cupon de pensie, copie şi original, precum şi cartea de identitate în copie şi original. Adeverinţele de şcolarizare pentru pensiile de urmaş suspendate vor fi însoţite de o cerere de reluare la plată a pensiei, cupon de pensie, copie şi original, precum şi cartea de identitate, copie şi original.

Conform prevederilor art. 84 lit.b) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, copiii au dreptul la pensie de urmaş şi după împlinirea vârstei de 16 ani dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani. În cazul copilului beneficiar al unei pensii de urmaş, în condiţiile prevăzute la art.84 lit.b), care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs.

V. Gherman