„Drumul Catedralelor de lemn din Maramureş” finanţat de la judeţ cu 40.000 lei

Scris de Vasile Gherman, 12 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) Baia Mare derulează un proiect cultural. Consilierii judeţeni au aprobat suma de 40.000 de lei pentru realizarea lui. Banii au fost repartizaţi din fondul destinat nevoilor culturale de urgenţă. Proiectul „Drumul Catedralelor de lemn din Maramureş” se va desfăşura în perioada 16-20 august şi va avea ca scop evidenţierea frumuseţilor valorilor culturale şi spirituale ale satelor din Maramureş şi ale valorilor credinţei creştine prin bisericile de lemn.

Anul 2019 a fost declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al satului românesc”. „Cunoscând situaţia critică privind depopularea satelor româneşti în general şi maramureşene în special dorim prin implementarea acestui proiect evidenţierea frumuseţii valorilor culturale şi spirituale ale satelor din Maramureş. Întrucât arta lemnului este mult reprezentativă pentru această zonă plină de spiritualitate, considerăm de bun augur realizarea unui pelerinaj la bisericile de lemn sub acest generic”, spun reprezentanţii ASCOR Baia Mare. Pentru realizarea acestui proiect vor fi implicaţi 50 de tineri din Municipiul Baia Mare cu rezultate deosebite la învăţătură sau care au adus o contribuţie deosebită la organizarea activităţilor cu şi pentru tineret în anul 2018 şi peste 1000 de tineri din comunităţile rurale incluse în traseul ce urmează a fi parcurs. Proiectul este unul cu totul inedit, întrucât se doreşte ca traseul fixat (Rogoz, Plopiş, Breb, Budeşti, Sârbi, Bârsana, Glod, Poienile Izei, Botiza, Rozavlea, Ieud, Bogdan Vodă, Săliştea de Sus, Moisei, Borşa) să fie parcurs prin intermediul căruţelor în intervalul a cinci zile, în perioada 16-20 august 2019.

La fiecare biserică, tinerii drumeţi vor fi întâmpinaţi de grupurile tinerilor din comunitatea respectivă, prilej cu care se va prezenta istoricul bisericii, se va săvârşi o slujbă de pomenire în memoria ctitorilor şi se va lua pământ în urne special pregătite, care urmează a fi depuse în spaţiul muzeal din incinta Catedralei Episcopale „Sf. Treime” din Baia Mare. Întregul program va fi înregistrat video, urmând a se realiza un material documentar cu privire la bisericile de lemn din judeţul Maramureş şi contribuţia lor la dezvoltarea comunităţilor. De asemenea, se va realiza un album foto cu instantanee din cele cinci zile de drumeţie.

V. Gherman