Două licee băimărene au primit titlu de „Şcoală Europeană”

Scris de Vasile Gherman, 10 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Maramureşul a intrat în atenţia europenilor prin două licee din Baia Mare. Acestea au fost premiate cu titlul de „Şcoală Europeană”.

Distincţia a fost primită de Colegiul Tehnic „George Bariţiu” Baia Mare, care a ocupat locul 59 cu 151 de puncte şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Baia Mare (locul 78) cu 144 de puncte. Ministerul Educaţiei Naţionale a premiat cele 87 de unităţi de învăţământ preuniversitar câştigatoare ale Competiţiei Naţionale „Şcoală Europeană”, ediţia a XVI-a, în cadrul unei festivităţi care a avut loc la Palatul Parlamentului.

La ediţia din acest an au fost înscrise 136 de unităţi de învăţământ preuniversitar din 37 de judeţe şi din capitală. Pe primele trei locuri s-au situat Colegiul Economic „Anghel Rugină” din Vaslui (196 de puncte), Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, judeţul Suceava (190 de puncte), Liceul „Stefan Procopiu” din Vaslui (187 de puncte).

Fiecare unitate de învăţământ a primit certificatul „Şcoală Europeană 2019″ şi un premiu în valoare de 5.000 lei pentru dotări. Decizia privind bunurile ce urmează a fi achizitionate aparţine conducerii fiecărei unităţi de învăţământ. MEN va transfera sumele către inspectoratele şcolare judeţene/ISMB, care la rândul lor au obligaţia să le repartizeze unităţilor de învăţământ. Competiţia se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în activităţi/proiecte/programe comunitare. Odată obţinut, certificatul „Şcoală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să concureze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut.

Concursul „Şcoală Europeană” a fost lansat de Ministerul Educaţiei Naţionale în anul 2004, ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană.

La cele 16 ediţii au participat 2.159 de unităţi de învăţământ din toate judeţele ţării şi 862 dintre acestea au primit certificatul şi trofeul „Şcoală Europeană”.

V. Gherman